Česká pole trápí hraboši. Zemědělci uvažují, že na ně nasadí chemii

Řádění hrabošů je zatím nejvíc vidět v lánech s ozimou řepkou. "Bude to znamenat velké škody pro zemědělce, protože porost, kde je zasetá řepka, už v podstatě na mnoha místech není," postěžoval si soukromý zemědělec Václav Koutný.

Mnozí farmáři budou muset zničené ozimy zaorat. Boj s hlodavci prohrávají prý hlavně kvůli počasí. "Chybí nám pořádná zima. Chybí to zimní počasí, které by tu populaci eliminovalo, nebo aspoň zmenšilo," řekl ředitel Agrodružstva Postoupky Jiří Šírek.

[chooze:article;value:491254]

"Nedošlo k žádné degradaci stavu počtu hrabošů. Ten problém se rozšířil na celou Moravu, od Znojma až po Olomouc," sdělil předseda Agrární komory Zlínského kraje Martin Gabrhelík.

Na konci zimy je kritický počet 300 aktivních děr od hlodavců na hektar. Letos je jich však několikanásobně víc. "Ten počet přesahuje tisíc, najdou se ovšem i pozemky, kde je deset tisíc aktivních výchozů z nor na hektar," upozornil ředitel sekce zemědělských vstupů Miroslav Florián.

Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský proto povolil farmářům, aby hlodavce začali likvidovat i pomocí chemie, tedy takzvaných rodenticidů. "Pokud se v nejbližších dnech objeví větší nárůst hlodavců, tak prostě ten stutox nakoupíme a budeme jej aplikovat," prohlásil Šírek.

"Granule musí být umísťovány přímo do nor a tento způsob aplikace by měl minimalizovat veškerá rizika, takže by nemělo docházet k žádným úhynům," věří Florián.

[chooze:article;value:492513]

"Nevěřím tomu, že všechny ty jedy budou aplikované do těch nor. Občas některý hraboš vyleze a pak bude uloven predátory, což zvýší jejich úmrtnost," obává se ochránce přírody Milan Orálek z ČSOP ve Valašském Meziříčí.

Právě na boji s přemnoženými hraboši se nedokážou farmáři shodnout s ochránci přírody. "Jsou léta, jako třeba ten letošní rok, kdy ani ta orba nemusí pomáhat a musí se do toho jít tou chemií," přiznal ředitel firmy Agrotech Poličná Jindřich Šnejdrla.

"Chce to zmenšit rozlohu lánů, vysázet zeleň, postavit berličky a podpořit výskyt dravců, kteří budou přirozenou cestou ty myši likvidovat," navrhl Orálek. Zatím největší škody způsobili hlodavci zemědělcům v roce 2019, agrárníci je odhadli až na dvě miliardy korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.