Štáby TV Nova vyrazily do obchodů. Srovnaly ceny nákupů u nás a v zahraničí

Při pohledu na cenovky u zboží v obchodech se mnohým z nás v poslední době poměrně často protočí panenky. Štáby TV Nova nakoupily v několika řetězcích a ceny porovnaly. Objely Kaufland, Lidl, Billu a DM drogérii.

Níže se můžete podívat na seznam potravin, jejichž nákup vyjde v průměru na 450 korun. Nejdražší jsou vejce a olej. Celková suma se ve všech řetězcích liší o koruny.

Tady je seznam zboží, které štáb nakoupil v drogérii. Bral to nejlevnější. Utratil 174 korun.

​Se stejným seznamem vyjely také za hranice. Častěji než u nás ale měly na výběr z lokálních zdrojů a pouze v biokvalitě. V Rakousku za nákup dal štáb o 200 korun víc než v Česku. Ceny v Německu jsou podobné jako u nás. Nákup vyjde o necelou stovku dráž. Zato drogerie je v zahraničí levnější.

"Němci, kteří mají zhruba třikrát vyšší mzdy než Češi, mají stejné položky na svém trhu levnější. Bohužel se ukazuje, že náš trh je menší," okomentoval ekonom Štěpán Křeček.

Za laciným nákupem vyrazil štáb také do Polska. Kvůli nulové dani na potraviny a silnému kurzu koruny se tady dá nákup pořídit velmi levně. "Ceny všech našich výrobků se odvíjejí podle aktuální situace na českém trhu," uvedl mluvčí Lidl Česká republika Tomáš Myler.

[chooze:article;value:491118]

​"Cenová hladina vždy odráží aktuální tržní podmínky. I v současné situaci je naším cílem poskytovat naším zákazníkům co nejlepší ceny," sdělil generální ředitel společnosti Billa Česká republika Liam Casey.

Potraviny v Česku podle Českého statistického úřadu zdražily o 27 procent. Jen v lednu ceny vzrostly asi o čtyři procenta. "To, že někdo dosahuje vyššího zisku nebo má vysoké marže, to samo o sobě není porušením. K tomu se vždycky pojí to, že někdo musí zneužívat významnou tržní sílu," objasnil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna.

Cenami potravin, které, jak ukázal i test TV Nova, jsou vzhledem k našim platům vysoké, se začal zabývat také antimonopolní úřad. Ten by měl mít do dvou měsíců první data z šetření, kdo na zdražování potravin nejvíc vydělává.

Je nějaká možnost, jak snížit ceny potravin? Podívejte se na rozhovor s ministrem zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.