Soud řešil požár průmyslové haly v Kralupech. Muž dostal osm let za mřížemi

Odpoledne 19. listopadu 2020 se nad středočeskými Kralupy objevil obrovský sloup kouře. V areálu výrobce chlazených potravin hořela hala. "Bylo tam zhruba padesát, šedesát zaměstnanců. Ti se všichni snažili přes jedny dveře dostat ven," popsal požár jeden ze svědků.

"Jsme největší dodavatel ryb do gastronomie a celá naše balírna je v podstatě nepoužitelná," postěžoval si ředitel firmy Nowaco Bohumil Volf.

[chooze:article;value:492118]

Jako viníka požáru označili vyšetřovatelé jednoho ze skladníků. Dvaadvacetiletý Petr Cina měl oheň založit úmyslně. Po více než dvou letech se případ dostal k soudu. "Z důkazů jasně vyplývá, že ten sklad byl zapálen úmyslně a že to udělal obžalovaný," tvrdil žalobce Zbyněk Vondra.

Cina měl v den požáru říkat o jednom kolegovi, že ve skladu kouří. Drobným požárem, který pak jakoby náhodou sám objeví a uhasí, mu chtěl údajně uškodit. Jenže se mu oheň vymkl z rukou.

Mezi svědky byl i vyšetřovatel hasičů. Podle něj je vyloučeno, aby požár vznikl od nedopalku. "Uskladněné předměty a časový rozvoj vzniku požáru jednoznačně vylučují tuto příčinu vzniku požáru," prohlásil vyšetřovatel Libor Pospíšil.

[chooze:article;value:489682]

Soud v pondělí začal a rovnou také skončil. Trest za obecné ohrožení zní osm let vězení. Cina si osobně rozsudek vyslechnout nepřišel.

Se škodou přes 200 milionů se požár zařadil mezi největší za poslední roky. Na místě zničené balírny vyrostla loni nová hala vybavená nejmodernější protipožární ochranou. Advokátka bývalého skladníka řekla, že si ponechá lhůtu pro případné odvolání. Je tak možné, že případ ještě nekončí a poputuje k vrchnímu soudu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.