Rusové zaútočili na západě Ukrajiny. Zelenskyj odvolal důležitého velitele

Útok ruského dronu v západoukrajinském městě Chmelnyckyj (asi 270 km jihozápadně od Kyjeva) si v pondělí ráno vyžádal jeden lidský život, další čtyři lidé utrpěli zranění. Poškozeno mělo být také několik budov. O útoku na twitteru informovala agentura AFP.

Americká CNN dále s odvoláním na starostu města Oleksandra Simčišina uvedla, že mrtvým měl být ukrajinský zdravotník.

Podle ukrajinských ozbrojených sil se do pondělního útoku zapojilo nejméně 14 dronů, z nichž 11 se mělo ukrajinské protivzdušné obraně podařit sestřelit v blízkosti Kyjeva.

[chooze:article;value:491976]

Rusko-ukrajinské boje ale v současné době nenesou ani jedné z nesvářených stran výrazné územní úspěchy. I to mohlo být důvodem, proč ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odvolal velitele společných sil na východě Ukrajiny Eduarda Moskaljova. Ten bojům na Donbasu velel od března loňského roku, tedy prakticky od začátku invaze. Informovala o tom agentura Reuters. Konkrétní důvody k odvolání Moskaljova ale Zelenskyj nezveřejnil.

I tak ale mohou mít Ukrajinci alespoň drobný důvod k radosti. Podle ukrajinského deníku The Kyiv Independent měli běloruští partyzáni ze skupiny BYPOL s pomocí dronů v Minsku zaútočit na ruský průzkumný letoun A-50, který je obdobou známějších amerických strojů AWACS E-3 Sentry. Podle partyzánů se podařilo poškodit radarovou anténu i další části letadla.

Rusko pro útoky na Ukrajinu používá drony už od loňského roku. V polovině února Rusové útočili i na okolí Lvova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.