Vysokým tlakem trpí každý čtvrtý Čech. Pacientům pomáhá i virtuální realita

S vysokým tlakem se léčí i pan Zbyhněv, a to už od 25 let. "Už od mládí mi to bylo zjištěno, jak jsem šel ještě na vojenskou službu. Dá se s tím žít, ale je to taková nemoc, která nebolí, ale může mít vážné následky," svěřil.

"V dnešní době na hypertenzi zemře ročně osm až deset milionů lidí," uvedla lékařka Bogna Jiravská Godula.

Celosvětově způsobuje až šest procent všech úmrtí. Projevy vysokého tlaku nemusí být přitom nijak zřejmé. Bolesti hlavy, únavu, závratě a nebo poruchy spánku často přehlížíme. Předávání informací je i kvůli tomu zásadní.

[chooze:article;value:491466]

Například v Ostravě jdou s dobou. Poučení o vysokém tlaku tam jsou pacienti za pomoci virtuálních brýlí. Video, které si v nich mohou pacienti pustit, trvá osm minut a dozví se v něm například, jaké jsou rizikové faktory, jak si správně tlak měřit nebo jak lze zdravotní stav zlepšit.

"Ten trojrozměrný prostor je jako zajímavý, že to působí jinak na toho člověka, než když by se díval normálně na televizi. Způsob vysvětlení, co jak na ten tlak, co platí, co mám jíst, co nemám jíst," pochvaluje si pan Zbyhněv.

[chooze:article;value:491356]

Přestože se s vysokým tlakem léčí už dlouho, dozvěděl se z virtuálních brýlí pár novinek. Na moderní způsob edukace mají lékaři pozitivní ohlasy. "Mám tam i pacienty, kteří jsou osmdesátiletí, a v ten moment v pohodě, posílali jsme i fotku pravnoučeti, jak prababička vypadá v brýlích virtuální reality," dodala Jiravská Godula.

"Tyto projekty ministerstvo zdravotnictví podporuje a určitě mají velkou budoucnost, včetně telemedicíny, virtuální reality a dalších moderních oborů," řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Předávání informací pacientům pomocí virtuální reality je totiž často efektivnější než sdělení samotným lékařem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.