Vědci odhalili tipy na správný spánek. Lidem mohou prodloužit život o pět let

Nová studie odhalila, že pokud by si lidé chtěli protáhnout život o pár let, měli by více dbát na kvalitu svého spánku. Díky odpovědím 172 tisíc respondentů vědci popsali pět návyků s blahodárnými účinky. "Pokud budou lidé dodržovat všechny z těchto tipů, mají větší šanci na delší život. Kdybychom identifikovali potíže při spánku a následně je eliminovali, mohli bychom se vyhnout mnoha předčasným úmrtím," vysvětlil pro CNN jeden z autorů studie, lékař Frank Qian.

Výzkum vytyčil pět pravidel, kterým vědci přidělili pořadová čísla, a zkoumali, která z nich lidé dodržují. Z výsledků vyplynulo, že pokud dotazovaní splňovali všechny z nich, měli o třicet procent nižší pravděpodobnost úmrtí. Nejdůležitějším z pravidel je podle studie spát alespoň sedm až osm hodin denně.

[chooze:article;value:474415]

​Lidé by hlavně měli spát nerušeně bez opakovaného buzení a komplikovaných snah opět usnout. Se samotným usínáním by neměli mít problém více než dvakrát týdně a nikdy by se neměli uchylovat k užití léků na spaní. Po probuzení by se měli cítit alespoň pětkrát týdně dobře odpočatí.

"Nemluvíme jen o kvalitě a množství spánku. Záleží hlavně na pravidelnosti, kdy se lidé dobře vyspí opravdu každou noc. Nedávné studie ukázaly, že nepravidelnosti ve spánkovém režimu jsou úzce spojeny s metabolickými potížemi a vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění," řekl podle deníku Fortune Well další ze specialistů, doktor Raj Dasgupta. Dodal, že dodržování pravidelné noční rutiny může být důležitou prevencí proti srdečním obtížím.

[chooze:article;value:476561]

Studie odhalila překvapivý rozdíl vlivu spánku na muže a ženy. Zatímco pánům může dodržování pravidel prodloužit život v průměru o 4,7 roku, ženám pouze o 2,4 roku. "Bylo to pro mne velmi zajímavé zjištění a doufám, že brzy odhalíme odpověď, proč tomu tak je," oznámil Raj Dasgupta. 

​Nejlepší poloha na spaní? Podívejte se na video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.