Váš bratr dluží peníze, volal muži exekutor. Nemá na to právo, říká advokát

Po příchodu do práce začal panu Vítězslavovi tento týden v pondělí zvonit telefon. Poté, co zvedl neznámé číslo, ozval se mu exekuční úřad z Prahy 4. Oznámil mu, že Vítězslavův bratr čelí exekuci kvůli několika tisícům korun.

Vítězslava samozřejmě zajímalo, odkud na něj vzal exekutor kontakt a co od něj chce. "Řekl mi, že má stejná práva jako policie, a vyzval mě k tomu, abych bratrovi zavolal a o exekuci mu řekl, pokud nechci, aby jej překvapili," popsal Vítězslav, který se ale dál odmítl s exekutorem bavit a všechny výzvy odmítl.

Následným mailem se pokoušel zjistit, kde na něj exekutor sehnal kontakt. "Vaše číslo bylo nalezeno v placené databázi společnosti Gepard. Z tohoto usuzuji, že k žádnému porušení směrnic GDPR nedošlo. Samozřejmě kontakt ve spisu odstraníme," reagoval za Exekutorský úřad Praha 4 soudní exekutor Jiří Leskovjan. Na následné dotazy redakce odmítl odpovědět a odkázal se na Exekutorskou komoru.

[chooze:article;value:489936]

Gepard není přímo databáze, ale aplikace, která slouží exekutorům, inkasním agenturám apod. k dohledávání veřejně dostupných informací. Webové stránky aplikace uvádí, že Gepard umožňuje jednotlivé dohledávání informací ke dlužníkům na základě zadané adresy.

Jenomže pan Vítězslav není dlužníkem. Redakce TN.cz ohledně toho oslovila provozovatele aplikace Gepard. "Nabyvatel je oprávněn aplikaci využívat výhradně pro své potřeby a na základě oprávněného zájmu dle platných právních předpisů České republiky a Evropské unie, zejména pak Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 2016/679, o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů (tzv. GDPR). Znamená to tedy, že dané údaje mají být použity pouze k povinnému," uvedl jednatel společnosti Solidis, která Gepard provozuje, Ladislav Procházka.

Procházka také přiblížil, jaké jsou možnosti kontroly: "Nabyvatel má k dispozici kompletní historické dotazy a může se tak zpětně podívat, zda např. některý jeho zaměstnanec nevyužil aplikaci k informacím týkající se jiné osoby, než je povinný."

[chooze:article;value:483639]

​K případu se vyjádřila také Exekutorská komora. "Obecně je možné říci, že soudní exekutor sám nezjišťuje kontaktní údaje na rodinné příslušníky povinného, pokud sami nejsou účastníky řízení. Obecně platí, že porušení zákonné povinnosti mlčenlivosti ze strany exekutora je kárným deliktem," sdělila mluvčí Eva Rajlichová. Dlužník i jeho bratr si tak mohou stěžovat jak u Exekutorské komory, tak na ministerstvu spravedlnosti.

Svůj náhled na situaci poskytl i advokát Jan Černý z advokátní kanceláře Černý – Raupachová: "Podle mého právního názoru může exekutor příbuznému dlužníka zavolat, protože má pravomoc si shánět číslo. Číslo může sehnat, volat příbuznému také, ale nemůže po něm chtít, tedy požadovat, aby svého bratra, dlužníka, kontaktoval. Není to v rámci jeho pravomoci. Co se exekuce týče, podle mého právního názoru mu o ní říct nesmí."

"Soudní exekutor, protože vystupuje jako soud prvního stupně, je povinován určitou mlčenlivostí a má i nějakou dohledávací činnost, která by ale neměla fungovat tím způsobem, že někdo někomu zavolá, ale měla by fungovat přímou výzvou, se kterou se spojí i nějaká práva a povinnosti vyzývané osoby," vyložil advokát Štěpán Ciprýn z advokátní kanceláře Cikr.

[chooze:article;value:471107]

Prezidentka České asociace povinných, která sdružuje dlužníky, Denisa Rohanová upozornila na situace, kdy exekutoři nehrají zrovna podle pravidel. Nastínila případ, kdy volala žena v exekuci. Exekutor kontaktoval jejího expřítele, že vstoupí do jeho obydlí a bude u něj zabavovat věci, přestože ona už několik měsíců žije úplně jinde.

"Stává se, že exekutor přijede do místa bydliště rodičů dlužníka, protože dlužník má trvalé bydliště zapsané na úřadě, a samozřejmě se snaží zabavovat věci nejenom u těch rodičů, zároveň se snaží získat kontakt na dlužníka," popsala Rohanová. Podobné stížnosti se na ČAP dostanou asi jednou týdně.

Obecně platí, že pokud exekutor pochybí, může jej potrestat buď dohledový orgán výtkou, nebo Nejvyšší správní soud kárným opatřením na základě kárné žaloby. "Porušení mlčenlivosti by samozřejmě pochybením být mohlo, ale záleží na skutkových okolnostech případu," doplnil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

Stát rozhodl, že důchodci v exekuci dostanou více peněz, úřady ale nestihly zareagovat. Podívejte se na rozhovor TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.