Utajovaný seznam. Mnoho pochoutek se dělá z brouků a je to legální

Cvrčci domácí, mouční bourci nebo sarančata stěhovavá. Najít je ve složení těstovin, mouky nebo pečiva nebude v budoucnu nic neobvyklého. Použití hmyzu v potravinářství rozšiřuje nové nařízení Evropské unie.

Jak ale upozornil portál oe24, není to revoluční myšlenka. Pokud máte rádi sladkosti, brouky nevědomky jíte už bezmála dva roky. Tak dlouho to povolují společná unijní pravidla.

Pravděpodobně nejznámějším příkladem je barvivo E120 vyráběné z vysušených těl červce nopálového. Najdete ho v téměř každé do červena zbarvené sladkosti, například v kyselých světluškách Trolli, M&M's Crispy, jahodovém shakeu Müllermilch nebo ovocných žvýkačkách Mentos.

[chooze:article;value:491118]

V dětských čokoládových bonbónech Ferrero, čokoládě Milka s barevnými kakaovými boby či vybělujících žvýkačkách Mentos se nachází látka E904 neboli šelak. Ten se získává z výměšků samičky čevce lakového, který se vyskytuje v lesích v Indii a Thajsku. 

Hmyzu se nevyhnou ani vegetariáni a vegani, je totiž v některých náhražkách masa, třeba v sójovém řízku, píše Augsburger Allgemeine.

Nebojte se však, že by brouky výrobci jídla chytali někde na paloučku. Hmyz určený ke zpracování do potravin se chová ve speciálních podmínkách a za dodržování přísných norem. Potraviny, které ho obsahují, jsou zdravotně zcela nezávadné.

Měli by se jim vyhýbat lidé alergičtí na korýše, měkkýše a roztoče domácího prachu. Unijní nařízení ale počítá s tím, že je na to musí řádně upozornit už obal.

Ceny potravin v Česku dál rostou (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.