Pozor na rozšířený facebookový podvod. Do hry "Najdi číslo" se nezapojujte

Na sociálních sítích koluje nepřeberné množství různých hádanek a hlavolamů. Lidé by při jejich zodpovídání měli být ale vždy obezřetní, příspěvky mohou totiž přesměrovávat uživatele na škodlivé marketingové webové stránky, které se snaží z lidí vymámit osobní údaje.

Před podobnými potenciálně nebezpečnými úlohami varuje stránka ThatsNonsence.com, která se zaměřuje na vyvracení internetových podvodů a falešných zpráv.

[chooze:article;value:484293]

Obvykle bývá postup podvodníků následující:

  • Příspěvek na facebooku nabízí drahé ceny pro všechny, kteří příspěvek lajkují, sdílejí nebo komentují
  • K dokončení zadání musí každý uživatel navštívit webovou stránku
  • Nakonec se ukáže, že webová stránka shromažďuje data a vysává veškeré osobní údaje, které jsou do ní zadané. Tyto informace pak používá ke spamování návštěvníka

Pozor na hru "Najdi číslo"

Nejnovější série spamových příspěvků je jen mírně odlišná, reagují na ni ale miliony lidí po celém světě včetně Čechů. Před potenciální hrozbou varuje už i slovenský portál topky.sk.

Místo toho, aby uživatelé označovali nebo sdíleli příspěvek, žádají autoři o odpověď na jednoduchou otázku typu "zjisti číslo" nebo "dokonči matematickou rovnici". Oblíbená také bývají jednoduchá bludiště, na základě kterých mají lidé zjistit, které auto se naplní olejem jako první.

Nejvíce se nyní šíří hra: najdi jiné číslo než 529. Autoři nezapomínají upozornit, že nikdo ještě číslo nedokázal najít, a tak jsou k mání atraktivní výhry. Kdo se do soutěže nechá vtáhnout, zpravidla končí na škodlivých webových stránkách.

"Pamatujte, že pokud se zapojíte do těchto příspěvků, dostanete se do hledáčku spammerů, kteří se vás pokusí nalákat na spamové weby. A pokud na těchto spamových webech nabídnete své osobní údaje, dostanete se do hledáčku nesčetných spamových marketingových webů, které vás pravděpodobně budou bombardovat různými e-maily, telefonními hovory a spamovými textovými zprávami. Opravdu nemá cenu zkoušet vyhrát cenu, která ve skutečnosti neexistuje," upozorňují odborníci na hoaxy.

Náhodné vzkazy celebritám. Facebook se zbláznil, hlásí uživatelé (8/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.