Rusko vyslalo záchrannou vesmírnou loď pro uvázlé kosmonauty

Sojuz M-23 by měl k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazit v neděli ráno. Je určen pro dva ruské kosmonauty a amerického astronauta, jimž misi zkomplikovala prosincová nehoda, uvedla agentura AP.

Do jejich lodi tehdy narazil mikroskopický meteorit a způsobil únik chladicí kapaliny. Návrat by tak byl kvůli vysoké teplotě na palubě riskantní, horko by mohlo poškodit přístroje a ublížit posádce.

Náhradní Sojuz měl původně vzlétnout v březnu a přivézt střídající posádku. Místo kosmonautů má však na sedadlech připoutané zásoby. Rusové Dmitrij Petelin a Sergej Prokopjev spolu s Američanem Frankem Rubiem si tak bez střídání prodlouží pobyt na ISS o další půlrok. Náhradní lodí by se měli vrátit v září.

[chooze:article;value:479592]

​Mikrometeorit poškodil začátkem února rovněž jejich zásobovací loď, tu podle plánu o víkendu naplnili odpadem, odpoutali a nechali shořet v atmosféře. Poškozený Sojuz by se měl na Zemi vrátit bez posádky v březnu, aby jej mohli odborníci prozkoumat.

Ruská kosmická agentura předtím start náhradního Sojuzu odložila a hledala případné výrobní vady, ale inženýři žádné nenašli. Vzhledem k naléhavosti situace sledovali start v Bajkonuru osobně dva vrcholní představitelé americké vesmírné agentury NASA. K úlevě všech se kapsle devět minut po startu bezpečně dostala na oběžnou dráhu.

[chooze:article;value:483939]

​Kromě tří členů posádky, kteří čekají na přílet MS-23, jsou v současné době na ISS také další čtyři lidé, kteří dorazili vesmírnou lodí Dragon společnosti SpaceX loni v říjnu.

Od zahájení ruské ofenzívy na Ukrajině a následných západních sankcí vůči Rusku zůstává podle agentury AFP vesmír vzácným místem spolupráce mezi Moskvou a Washingtonem.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.