Ukrajina chystá provokaci v Moldavsku, tvrdí Kreml. Putin zrušil důležitý dekret

O prohlášení ministerstva obrany informovala ve čtvrtek ráno ruská agentura TASS. "Podle dostupných informací v blízké budoucnosti kyjevský režim chystá ozbrojenou provokaci proti Podněsterské moldavské republice, kterou provedou jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny za účasti nacionalistické formace Azov," stojí v prohlášení ministerstva.

To podle agentury tvrdí, že má tato provokace vyvolat dojem, že se chystají ruské jednotky z Podněstří napadnout Ukrajinu a má sloužit jako záminka pro ukrajinskou invazi do regionu. "Kvůli tomu budou ukrajinští sabotéři zapojení do této operace oblečeni do uniforem příslušníků ruských ozbrojených sil," tvrdí ruské ministerstvo obrany. Uvedlo také, že situaci důsledně monitoruje a je připraveno reagovat na jakýkoliv vývoj.

​Prohlášení přichází jen pár hodin poté, co Vladimir Putin zrušil dekret, který moldavské vládě garantoval svrchovanost nad Podněstřím. Rusové jej vydali před 11 lety. Podle agentury Reuters se ale na stránkách Kremlu objevilo oznámení, že se dekret ruší, "aby Rusko zajistilo své národní zájmy ve světle hlubokých změn probíhajících v mezinárodních vztazích".

V úterý se objevila zpráva, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varoval premiéra Moldavska, že se Rusové chystají obsadit leteckým výsadkem z okupovaného Krymu letiště v Kišiněvě, moldavském hlavním městě, odkud pak budou do Podněstří přesouvat další jednotky.

[chooze:article;value:489747]

​Premiér Dorin Recean k tomu uvedl, že existuje několik dalších možných scénářů destabilizace země. "Naše instituce jsou připraveny čelit takovým výzvám. Máme solidní zkušenosti, posílili jsme své schopnosti a jsme připraveni na různé scénáře související s bezpečností Moldavské republiky. Naším cílem je zajistit mír a stabilitu, a to i na levé straně Dněstru," řekl Recean portálu Deschide.

Moldavska vláda se dlouhodobě obává, že Rusko využije separatistický region k invazi podobně, jako to udělalo s Donbasem před rokem při napadení Ukrajiny. Že si ze suverenity Moldavska moc nedělá, ostatně ukázalo před dvěma týdny, když při útoku na Ukrajinu ruské střely narušily moldavský vzdušný prostor.

Tik ve rtech, křečovitě sevřený kapesník. Putin se problémy skrýt už ani nesnaží (2/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.