Podnapilá matka se toulala Ostravou s dítětem v kočárku. Pak ho opustila

Strážníci narazili na 26letou matku s dvouletým dítětem v kočárku v neděli po půlnoci na zastávce MHD v centru Ostravy. Tou dobou však místem žádný autobus neprojíždí, hlídka se ji proto rozhodla oslovit.

"Žena však o nabízenou pomoc nestála. Strážníkům pouze uvedla, že není z Ostravy, několik dnů zapíjela svobodu a dítě jí měl před malou chvílí na místo přivézt partner. Ten pak odjel," informoval na webu mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů.

[chooze:article;value:487303]

Jenže jeden ze strážníků ženu spatřil už o den dříve v podvečerních hodinách. I tehdy navíc měla kočárek. "Při komunikaci s matkou strážníci pojali podezření, že by mohla být pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky," doplnil Machů.

Dotyčnou proto podrobili dechové zkoušce, nadýchala 0,78 promile. Jenže právě tehdy se razantně změnilo ženino chování. Přestala s hlídkou spolupracovat a rychle odešla. Dítě tam ale nechala.

"Vzhledem k chladnému počasí a dlouhodobému pobytu dítěte venku ho strážníci přikryli termoizolační fólií a přivolali na místo zdravotníky. Ti rozhodli o převozu do nemocnice," uvedl Machů.

Městští policisté následně o případu informovali pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). "S ohledem na zjištěné skutečnosti zprostředkovaly pracovnice oddělení sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Ostravy péči přechodné pěstounky. Do náhradní péče bylo dítě umístěno po propuštění z nemocnice. Soud vydal předběžné opatření v průběhu několika hodin, dítěti se tak dostává náhradní rodinné péče," řekl vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví ostravského magistrátu Zdeněk Živčák.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.