Experti porovnávali kvalitu života v obcích: Nejlépe se lidem žije v Říčanech

Pomyslné zlaté místo si už několikátý rok v řadě drží Říčany. Vedou například v dostupnosti zdravotní péče, nabídkách míst na pracovních portálech i na úřadu práce, dostupnosti bankomatů nebo životním prostředím.

"My jsme spokojení, žijeme tu od narození a neměnili bychom. Doufáme, že i naše vnučky tady budou spokojené," pochvalovali si místní. "Jsme tady spokojení, jsme tu rok a půl a je to pravda. Říčany jsou nejlepší město pro život," přidávali se další.

Pokud bychom měli srovnat například dostupnost jednotlivých služeb, tak v Říčanech mají lidé vše na dosah ruky.

[chooze:article;value:490369]

​Naopak v Mostě, který patří mezi města s nejnižší úrovní života, se lidé třeba na nádraží pěkně projdou. Ze sídliště je vzdálené více než čtyři kilometry. A nemocnice je daleko zhruba 4,5 kilometru.

Obyvatele Mostu ale trápí i jiné problémy. "Jsou tady samí nepřizpůsobiví a feťáci," stěžovali si místní. "Je to tady takové bez barev už. Jak kdyby to tu umíralo," popsali další.

Na chvostu žebříčku se drží také Litvínov, Orlová nebo Karviná, kde je podle projektu Obce v datech nejhorší životní prostředí v České republice.

Hodnotilo se podle 29 kritérií. Například podle podmínek k práci, ekonomické úrovně, bydlení a vzdělávání, dostupnosti zdravotní péče, úrovně zdraví, kvality životního prostředí, bezpečnosti nebo dopravy.

Praha v žebříčku obsadila druhé místo, Brno deváté.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.