Tragédie v Paskově. Hasiči vynesli z hořícího bytu dvě děti, jedno nepřežilo

U požáru v Paskově na Frýdecko-Místecku zasahovaly tři hasičské jednotky. Dům ještě před jejich příjezdem samovolně opustili tři lidé. 

"Událost byla na tísňovou linku ohlášena necelou čtvrthodinu po půl třetí, na místo operační středisko vyslalo profesionální hasiče ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku a spolu s nimi dobrovolné jednotky obcí Paskov a Vratimov," uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Po příjezdu na místo jednotky v dýchací technice s termokamerou a vodním proudem násilně vnikly do zakouřeného bytu. Našly tam ženu a dvě děti. 

​"Ženu hasiči vyvedli z domu po schodech, obě děti vynesli ven v náručí. U jednoho z nich ihned zahájili nepřímou srdeční masáž, využili i automatizovaný externí defibrilátor," dodal Kozák.

[chooze:article;value:490993]

"Záchranáři resuscitovali čtyřletého chlapce, který po vynesení z hořícího bytu nejevil známky života. Utrpěl rozsáhlé popáleniny na většině částí těla," upřesnil mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Zdravotníci chlapci zajistili vstup do kostní dřeně, zahájili podávání léků a pokračovali v započaté nepřímé srdeční masáži. "Zasahující lékař provedl intubaci dýchacích cest a připojení k přístrojem řízené ventilaci. Ani několik desítek minut probíhající snaha o záchranu nevedla k úspěchu a lékař musel konstatovat smrt dítěte," dodal Humpl.

První pomoc záchranáři poskytovali také 36leté ženě a dvouletému chlapci. Oba se nadýchali zplodin hoření. "Chlapce záchranáři uvedli do umělého spánku, provedli intubaci a převedli pacienta na umělou plicní ventilaci. Po provedení dalších nezbytných opatření byl vrtulníkem přepraven na urgentní příjem FN Ostrava. Ženu po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče pozemní posádka transportovala do ostravské fakultní nemocnice," sdělil mluvčí.

Požár byl lokalizován přibližně za půl hodiny, hasiči zkontrolovali z automobilového žebříku i střechu objektu, aby vyloučili možné rozšíření požáru do její konstrukce. 

Proč začalo hořet, není jasné. "Kriminalisté prověřují okolnosti odpoledního požáru v jednom z bytů domu v obci Paskov, při kterém bohužel zemřela jedna nezletilá osoba. Dvě osoby byly předány do péče zdravotníků. Další informace k tragické události nyní spolu s hasiči zjišťujeme," informovali ve středu večer policisté na twitteru.

[chooze:gallery;value:30528]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.