Holčička trpí vzácnou nemocí. Lékaři v Opavě jí ze žaludku odstranili chomáč vlasů

Holčička trpí vzácným onemocněním. "Říká se mu Rapunzel syndrom, název má podle pohádky bratří Grimmů Rapunzel (Locika) spojené s dívčími dlouhými vlasy. Z hlediska medicínského jde o onemocnění spojené s tzv. trichotilománií a trichofágií, což je vytrhávání vlasů a jejich pojídání," vysvětlil na facebooku primář chirurgického oddělení Slezské nemocnice Opava Matúš Peteja.

Nutná bývá dokonce psychiatrická terapie. "Touto v podstatě psychickou poruchou bývají postižené dívky od dětského věku po dospělost," doplnil Peteja.

[chooze:article;value:438469]

Opavští chirurgové tak dívce museli ze žaludku odstranit 200gramový chomáč vlasů o rozměrech 20x8 centimetrů přes stěnu žaludku pomocí 3D laparoskopu.

"CT vyšetření u dětské pacientky ukázalo před operací obrovský, řídkou hmotou vyplněný žaludek. Fibroskopicky kamerou zavedenou ústy do žaludku by odstranění nebylo možné vzhledem k velké velikosti útvaru. Proto byl zvolen postup laparoskopický přes stěnu žaludku," uvedla nemocnice.

Po operaci u holčičky nenastaly žádné komplikace a v dobrém stavu ji lékaři propustili domů. Podle odborníků není po celém světě takových operací popsáno ani 10.

"Jsem potěšen, že se chirurgům naší nemocnice povedl zákrok, který nepatří mezi ty běžné. Ba právě naopak. I ve světě jich není mnoho. Svědčí to o jejich erudici a připravenosti. A já jim děkuji," vyjádřil se k operaci ředitel nemocnice Karel Siebert.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.