Čeští zbrojaři nestíhají vyrábět munici pro Ukrajinu. Hrozí i nedostatek dělníků

Za jediný den se na Ukrajině údajně vystřílí až 25 tisíc kusů dělostřelecké munice.

Ještě v roce 2019 byla pardubická Explosia ve ztrátě 100 milionů korun a propouštěla. Teď zaměstnanci dostali pro boj se zdražováním odměny, k tomu ještě 13. plat. Tržby firmy vloni přesáhly miliardu korun.

Jen na Ukrajinu se odsud vyvezly výbušniny za 200 milionů korun. "V porovnáním s obdobím před pěti lety ten zájem je vyšší, dá se říct trojnásobný," uvedl Radomír Krejča, předseda představenstva společnosti.

[chooze:article;value:491268]

Už dnes Explosia hledá 30 lidí, navíc plánuje spustit další výrobní linky. V příštích čtyřech letech to znamená sehnat dalších 140 zaměstnanců.

Výbušninářské dělníky a techniky na opravy tanků shání i jediný český výrobce velkorážové munice. Zájem o minometné, dělostřelecké i tankové střely je až pětinásobný. "Objednali jsme linku, měla by být spuštěna v dubnu. Umožňuje nám to navýšit kapacitu čtyřikrát," sdělil ředitel firmy STV GROUP David Hác.

[chooze:article;value:491064]

Kolik se toho v Česku ve skutečnosti vyrobí, nově podléhá utajení. Například jeden výrobce radarů prý dostal přímo od vlády nařízeno, aby veřejně o hospodaření nemluvil.

Čtyři miliony nábojů, to je denní produkce společnosti, říkal před dvěma lety výrobce střeliva ve středočeské Vlašimi s tržbami okolo pěti miliard korun. Podle ředitele firma teď rychle dokáže doplnit stroje na další rozšíření výroby.

Třeba moduly do houfnic se vyrábějí z nitrocelulózy. Pokud se bude zbrojit stejným tempem, firmy se obávají, že v nejbližších letech budou na trhu chybět potřebné suroviny.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.