Boj o více peněz i kratší lhůtu. Rodičovský příspěvek působí rozbroje i uvnitř koalice

Paní Jana, matka tří dětí, je na rodičovské dovolené už šestým rokem. "Vzhledem k těm cenám je to stále náročnější, nestačí to. Hodně se zdražily potraviny, bojujeme s tím, jaké potraviny a za kolik peněz kupovat," přiznala.

Od začátku roku 2020 se ceny zvedly o více než 23 procent. Ceny energií ale i řady základních potravin přitom stouply ještě výrazněji. Částka, kterou rodičům stát vyplácí, se ale za poslední tři roky vůbec nezměnila. 

[chooze:poll;value:7d9cd9ad76a5dd8a45c49a8c87eba7c050c084bc;layout:tn_nova]

​"Pro mě je důležité, abychom dokázali v letošním roce zvýšit rodičovský příspěvek," prohlásil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). "Pokud to spočítáme, tak by se to mělo pohybovat kolem 50 tisíc, aby to pokrylo inflaci," reagovala poslankyně STAN Pavla Pivoňka Vaňková. "50 tisíc je nedostatečných vzhledem k té obrovské inflaci. Ale je to něco, z čeho bychom určitě vycházeli," dodala místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová (Piráti).

​A o zvýšení příspěvku minimálně na 350 tisíc mluví i Starostové a nezávislí (STAN). Opozice by ale šla ještě dál. "Ať se to navýší na 400 tisíc. Copak těm maminkám nerostou výdaje?" navrhovala bývala ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

[chooze:article;value:491275]

​Proti jakémukoliv navyšování se ale razantně staví šéf státní kasy. "Šli bychom zcela proti společnému úsilí snížit zděděné strukturální deficity. Co je myslím správná cesta, je debatovat o zkrácení doby jeho pobírání," reagoval ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). "Není dostatek předškolních zařízení, rodiče nemůžeme postavit před situaci, že ve třech letech nebudou mít dítě kam umístit," oponovala poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL).

A mluvit o zvýšení rodičovského příspěvku, alespoň prozatím, nechce ani premiér. "Mně nevadí, že se objevují určité návrhy ať už od odborníků nebo od jednotlivých politických stran. Teď ale nebudu komentovat jednotlivé nápady," sdělil Petr Fiala (ODS).

Úpravy rodičovského příspěvku by mohly být součástí takzvaného konsolidačního balíčku, který vláda plánuje představit už na jaře.

[chooze:poll;value:0f30a5d31d1305947b4addf5f9b47865af5bf32f;layout:tn_nova]

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.