Vláda na nás kašle, zuří rodiče. Bojí se o střechu nad hlavou, doufají v příspěvky

Paní Markéta pochází z malé obce v okrese Praha-západ. Vychovává 14letého syna a už teď téměř celý její plat padne na podnájem. Od dubna má do bydlení investovat ještě víc.

Za byt 2+1 bude nově platit 13 500 korun, zálohy na energie a služby spolykají další téměř 4 000 korun. "Pro mě je 17 300 korun každý měsíc dost peněz, abychom měli střechu nad hlavou. Vypadá to, že půjdeme na ulici. Já už nemám kde brát na bydlení. Ono majitelům bytu se tato doba hodí, můžou pořád zvyšovat nájem, ale jestli na to máme, nebo ne, to nikoho nezajímá," postěžovala si.

Tíživou situaci se dle svých slov snažila řešit žádostí o příspěvek na bydlení. Ani po měsíci ale údajně nedostala od úřadů žádnou odpověď. "Že skoro nemáme co jíst, to nikoho nezajímá," uvedla.

[chooze:article;value:491059]

​"Obecně platí, že Úřad práce ČR, jakožto správní orgán, žádosti zpracovává a dávky vyplácí v zákonných lhůtách. Mohou ale nastat situace, kdy je rozhodnutí vydáno po uplynutí zákonné lhůty. Ve většině situací se jedná o případy, kdy klient ÚP ČR nepodal kompletní žádost, tj. jsou v ní nedostatky, které je potřeba doplnit (opravit) nebo chybí podklady rozhodné pro vyhodnocení nároku na dávku (zejména se jedná o doložení příjmů či nákladů na bydlení za rozhodné období nebo doložení dokladu o nezaopatřenosti dítě apod.)," reagovala na kritiku mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Že stát nedělá pro rodiny dost, si myslí i paní Vlaďka. "Vláda se úplně vykašlala na zvýšení rodičovské a ani neřeší při aktuální situaci a obrovské inflaci rodiny – budoucnost státu. Důchodcům se x-krát přidalo, což je naprosto v pořádku, ale rodičovská? Neustále jen sliby, že se bude jednat a nic! Pro střední třídu, která nedosáhne na žádné dávky, je to absolutní likvidace," kritizovala.

[chooze:article;value:490339]

​Rodičovský příspěvek se naposledy zvyšoval v roce 2020. Premiér Petr Fiala (ODS) ubezpečil, že vláda i toto téma řeší. Jestli je na stole nějaký konkrétnější návrh, ale neupřesnil.

"Připravujeme soubor opatření, který má dát do pořádku veřejné finance a snížit deficit. Současně se chceme podívat na všechny nástroje, jestli jsou dobře uplatňovány, a to i nástroje sociální politiky. Nechci komentovat jednotlivé návrhy, během jara připravíme komplexní přístup k těmto otázkám," prozradil v úterý v Televizních novinách.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí úřady práce měsíčně vyřizují různé formy pomoci za miliardy korun. A cílí i na rodiny.

"V loňském roce byla zásadně posílena pomoc rodinám s dětmi. Zmínit lze například jednorázový příspěvek na dítě ve výši pět tisíc korun, který se týká více než milionu dětí. Zvýšila se také maximální možná měsíční částka u rodičovského příspěvku, přídavek na dítě se navýšil od ledna o 200 korun ve všech věkových kategoriích a v obou výměrách. Došlo také ke zvýšení životního a existenčního minima o 5,2 %, tím se rozšířil i okruh příjemců přídavku na dítě. To jsou zcela jasné kroky, které adresně pomáhají rodinám, které to opravdu potřebují," upozornil mluvčí resortu Jakub Augusta.

Problém podle něj nastává spíše ve chvíli, kdy pomoc státu nevyužívají ti, kdo na ni mají nárok. "I tomu ale čelíme a například potenciální příjemce přídavku na dítě jsme začali cíleně oslovovat. Samoživitelkám pomáhá také náhradní výživné. Další z forem pomoci nízkopříjmovým rodinám je pak třeba projekt Obědy do škol," vyjmenoval Augusta.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.