Nové dioptrické brýle: jak je vybrat a kolik vás budou stát?

Dioptrické brýle kupujte pouze ve specializované optice

Drogerie, benzinová pumpa nebo obchod se smíšeným zbožím – to vše jsou místa, kde se dají nové dioptrické brýle pořídit. Přestože jsou tu volně prodejné, není jejich pořízení právě tady ten nejlepší nápad. Proč? Jsou to spíše “nouzovky” na čtení, když si stálé brýle rozbijete. Na dlouhodobé nošení se nehodí hlavně proto, že mají pro obě oči stejnou korekci (což má málokdo), neřeší případný astigmatismus a nemají vycentrovaná ohniska podle vašeho středu oka. To všechno může pak vést k únavě očí a bolestem hlavy.  Brýle od profesionálního optika jsou naopak tvořené vašim očím na míru.

Tvar brýlí vybírejte zásadně podle typu obličeje

Aby vám brýle opravdu dobře seděly a ladily s vaším vzhledem, řiďte se při jejich výběru tvarem vašeho obličeje. Jiný tvar brýlí sluší lidem s kulatým a oválným obličejem a po zcela jiných modelech sáhnou lidé s ostře řezanými rysy. Při návštěvě optiky vám s výběrem rámů rádi poradí a rozhodně najdete takové, ve kterých se budete cítit sebevědomě, protože budete vědět, že vám perfektně sedí.

Průhledné nebo zabarvené dioptrické brýle?

Průhledné dioptrické brýle jsou vhodné na každodenní nošení. Oceníte je při práci na počítači a také při čtení. Ovšem v létě, kdy se procházíte městem nebo jste na výletě, určitě oceníte brýle zbarvené a opatřené UV filtrem. Uvidíte díky nim ostře a zároveň budou váš zrak chránit před slunečními paprsky. Abyste se zabarvenými dioptrickými brýlemi lépe viděli třeba při řízení, můžete si vybrat takové, které jsou opatřeny antireflexní vrstvou. Ta odfiltruje okolní odrazy ze stran či zezadu..

Kolik stojí kvalitní dioptrické brýle?

Na kolik peněz vás moderní dioptrické brýle vyjdou? Na tuto otázku nejde jednoznačně odpovědět, protože výsledná cena záleží na celé řadě dalších faktorů. Například: 

  1. Jakou značku brýlí si zvolíte?
  2. Jaké obruby si vyberete a z jakého materiálu?
  3. Jaká skla do brýlí upřednostníte? 

Pokud do optiky rovnou přijdete s jasně danou představou a sumou, kterou nechcete překročit, personál vám najde vhodné dámské, pánské nebo dětské dioptrické brýle, co budou ladit s tvarem obličeje, budou pohodlné a samozřejmě i kvalitní. Obecně se dá říci, že dobré brýlové obruby lze pořídit od 1 000 Kč. Počítat je pak ovšem třeba také s výrobou čoček. 

Při výběru dioptrických brýlí záleží na celé řadě faktorů. Ty nejlepší by měly perfektně doplňovat rysy vašeho obličeje, poskytovat široký zorný úhel, nikde by neměly tlačit a měli byste se v nich cítit skvěle. Zatímco na každodenní nošení, práci na PC a čtení vám poslouží průhledné dioptrické brýle, do slunečného počasí si pořiďte zabarvené modely. Uvidíte v nich ostře a váš zrak bude chráněn díky UV filtru.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.