Hotely v Česku chystají zdražovat. Hosté utrácí méně a náklady se zvyšují

Nižší útraty hostů zaznamenalo loni téměř 70 % čtyřhvězdičkových a pětihvězdičkových hotelů, které se průzkumu zúčastnily. Nejvíce podle nich lidé šetří na doplňkových službách, jako jsou masáže, nápoje z pokojových minibarů nebo alkohol v restauracích. A to až o pětinu.

Zákazníci také oproti dřívějšku dávají přednost kratším pobytům. V drtivé většině hosté zůstávají dvě až tři noci a místo polopenze si raději zaplatí jen snídani.

[chooze:article;value:489417]

A zatímco v předpandemických letech zaplatili za wellness pobyt v průměru 7 300 korun, dnes utratí téměř o 300 korun méně. Zatímco výdaje klientů v posledních měsících klesají, náklady hoteliérů kvůli inflaci a drahým energiím rostou. Hotely proto hledají provozní úspory, například na vytápění nebo snižují počty zaměstnanců.

Řada hotelů ale tímto způsobem provoz neudrží. Zejména pětihvězdičkové hotely si totiž nemohou dovolit šetřit na pohodlí hostů. Podle průzkumu mezi desítkami tuzemských ubytovacích zařízení jich proto bude muset až 80 % zvýšit ceny svých služeb, a to o 10 až 15 %.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.