Důchodci dostanou přidáno méně, schválila vláda. Průměrná penze poroste o 760 korun

"Na červen je naplánována další mimořádná valorizace důchodů, která však bude pravděpodobně probíhat podle upravených pravidel," oznámil na webu vlády její mluvčí Smolka. Kabinet změnu schválil v pondělí. Ministři hlasovali na dálku.

Každý důchod tak bude navýšen o 400 korun. "K tomu naroste procentní výměra o 2,3 procenta podle výše důchodu," vysvětlil Smolka. Průměrný důchod tak vzroste o 760 korun.

[chooze:article;value:490422]

"Jsme hrdí na to, že za naší vlády se v rekordním čase rekordním způsobem zvýšily důchody. Ten nárůst během několika měsíců je enormní, ale musíme hledět také na podstatný ukazatel poměru průměrného důchodu vůči průměrné mzdě, který se z těch původních přibližně čtyřiceti procent dnes přibližuje padesáti," uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Podle ještě v tuto chvíli platných pravidel se měl průměrný důchod v červnu zvýšit o 1 770 korun. To se ale teď změní. Úprava nyní míří do Poslanecké sněmovny. Vláda očekává, že vše bude schváleno do 22. března.

Změna valorizace se setkala s kritikou penzistů i opozice. Nesouhlasí s ní ANO ani SPD. Podle vlády je ale potřebná, protože stávající valorizace by znamenala nárůst deficitu veřejných financí o více než 34 miliard korun v letošním roce a až 58 miliard v roce příštím.

[chooze:article;value:490707]

"Situaci musíme řešit zodpovědně a s ohledem na budoucí generace. Kdybychom nezasáhli, přinesla by červnová valorizace obrovský dluh do státního rozpočtu. To si zodpovědná vláda nemůže dovolit. Úpravou valorizací směřujeme k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému," řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

"Je důležité, aby pomoc státu směřovala k lidem, kteří celý život pracovali, avšak měli nízké mzdy, a tím pádem dnes pobírají podprůměrné důchody," myslí si ministr.

"Stát loni získal díky inflaci a vyššímu daňovému inkasu 137 miliard korun navíc. Příjmy státu na úkor občanů rekordně rostou i letos," reagovala už dříve na argumenty kabinetu předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

[chooze:article;value:490651]

"Tato změna by mohla být v rozporu s Ústavou ČR a my rozhodně po poradě s našimi právníky budeme zvažovat podání ústavní žaloby," sdělila poslankyně SPD Lucie Šafránková.

Vláda avizovala, že se v Poslanecké sněmovně bude snažit s opozičními zákonodárci dohodnout. Dolní komora Parlamentu by o novele měla rozhodovat na mimořádné schůzi 28. února. 

[chooze:article;value:490446]

Nemá se však jednat o jedinou změnu v rámci důchodové reformy. Jednat by se o nich mělo na jaře. Veřejnost se má podle kabinetu Petra Fialy vše dozvědět v dubnu. 

O reformě chce zároveň jednat s opozicí i sociálními partnery. "Pokládám za nutné, abychom se snažili dosáhnout i shody s opozicí, a to právě proto, aby lidé měli jistotu, že věci, které v důchodové reformě uděláme, budou platit v příštích desetiletích," doplnil Fiala.

Bude to bolet, ale musí to být, řekl Fiala o důchodové reformě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.