E-recepty budou platit i v zahraničí. Své léky tak snadno seženete i v cizině

Jaroslava z Prahy tráví v Chorvatsku několik týdnů v roce a pravidelně užívá léky vydávané na recept. Nově bude mít možnost vyzvednout si je i u Jadranu. "Jezdíme do ciziny pravidelně na delší dobu, třeba na tři až čtyři týdny, takže vyzvednout si léky v cizině na e-recept mi přijde jako fajn nápad," tvrdí.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, který má systém e-receptů na starosti, se už blíží do finále s jejich připojením v zahraničí.

"Pokud se někdo chystá v létě na dovolenou, třeba do Chorvatska, tak už si tam s největší pravděpodobností ty svoje léky bude moci vyzvednout. Běží to v několika vlnách a v tuto chvíli už jsou zapojeny státy jako Finsko, Estonsko, Chorvatsko nebo Portugalsko. V nejbližší době by to mělo být Švédsko a postupně se bude přidávat i celá řada dalších zemí," říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

[chooze:article;value:489496]

Lidem tak opadnou starosti kolem osobní návštěvy lékaře, v případě výpadku některých léčiv u nás se pak lidé budou moci snáz dostat ke svým lékům v zahraničí. Stejně jako v současné době doma budou potřebovat QR kód v mobilním telefonu a zároveň budou muset předložit občanský průkaz.

"Pokud to tedy projde tak, jak to bylo schváleno v Parlamentu, tak bychom měli mít standard, pomocí kterého bude možno uchovávat recepty na léky přímo v občankách," dodává pak europoslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

[chooze:article;value:490231]

Jediným problémem může být cena. Tu ale pacienti dostanou proplacenou zpátky. "Pojištěnec za lék v zahraničí zaplatí plnou cenu, po návratu zkontaktuje svou zdravotní pojišťovnu a po předložení dokladu nebo účtenky pojišťovna lék zaplatí až do výše úhrady platné v České republice," vysvětluje proces mluvčí Pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová.

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se do budoucna navíc počítá s tím, že pojišťovny budou doplatky na léky vyzvednuté v zahraničí proplácet automaticky.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.