Spojené království zasáhne bouře Otto, silný vítr se žene i na Česko

Britské úřady upozornily, že část země čeká v pátek život ohrožující bouře a počítá se také s komplikacemi v dopravě. Například některé vlaky budou jezdit pomaleji. "Přišla hluboká oblast nízkého tlaku vzduchu, která se tam pořádně rozfoukala," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

"Bouře Otto přinese do Spojeného království silný vítr a déšť, v některých severních částech Skotska a na severovýchodě Anglie budou pravděpodobně nejsilnější poryvy větru, které mohou přesáhnout 120 kilometrů za hodinu," uvedl hlavní meteorolog organizace Met Office Andy Page pro Sky News.

[chooze:article;value:488352]

​Bouře přinese podle Met Office velké vlny na pobřeží Severního moře a rovněž silné dešťové srážky. Meteorologové v BBC varovali, že ve skotských horách vítr udeří silou až 160 kilometrů za hodinu.

Stejná tlaková níže podle Dagmar Honsové ovlivní také počasí nad Českou republikou. "Bude se z Velké Británie přesouvat dál nad Skandinávii a způsobí rozdíly tlaku vzduchu i nad střední Evropou. V pátek proto bude zesilovat vítr i nad Českem. V nižších nadmořských výškách to bude okolo 55 kilometrů za hodinu a na horách okolo 90 kilometrů za hodinu," upřesňuje Honsová.

Později podle ní vítr zesílí až na 70 kilometrů za hodinu. "V sobotu už může u nás vítr lámat větve na horách," dodává.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.