Zásadní objev ve zdravotnictví. Vědci našli univerzální lék na covid

Nejenom dosud známé varianty SARS-CoV-2, ale také jeho budoucí mutace nebo i ostatní lidské koronaviry. S tím vším už si medicína nejspíš bude umět poradit, aniž by museli vědci neustále vyvíjet nové léky.

Nově vznikající varianty covidu mohou mít jiné vlastnosti, díky nimž se zvládnou vyhnout imunitnímu systému lépe než jejich předchůdci. To snižuje také účinnost očkování a protilátek.

[chooze:article;value:487666]

Švýcarští vědci z Biomedicínského výzkumného ústavu v Bellinzoně společně s americkými a českými spolupracovníky k tomuto problému přistoupili tak, že se zaměřili na hledání částí viru, které se při evoluci nemění a které jsou zároveň citlivé vůči protilátkám. Na koronaviru našli 15 takových univerzálních a vysoce zachovaných oblastí, kde virus vůbec nemutuje.

Analýzou vzorků od pacientů s covidem-19 pak našli vědci velmi vzácné protilátky, které na tyto oblasti útočí. V laboratorních experimentech na speciálních laboratorních myších už vědci potvrdili, že protilátky blokují virovou infekci a chrání před onemocněním, a to i v nejnovějších variantách. Nyní jsou připraveny pro klinickou studii, která prokáže, zda jsou opravdu účinné a bezpečné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.