První vyjádření maminky paterčat z Polska. Ve skutečnosti má miminek šest

Jak uvedla krakovská nemocnice, narození paterčat je opravdu mimořádnou událostí, která se stává zhruba jednou za 52 milionů těhotenství. V úterý tudíž nemocnice uspořádala tiskovou konferenci, na které promluvili nejen lékaři, ale i samotní rodiče – maminka Dominika a její manžel Vince.

Polsko-britský pár má aktuálně 12 potomků. Na brífinku, který vysílal například kanál TVN24, prozradil, že zbylé děti zpočátku nevěděly, že jejich maminka čeká paterčata. "Nejprve jsme jim řekli o třech. Nechtěli jsme je vyděsit. Také jsme nechtěli, aby ve škole šířily takové zprávy," svěřila se Dominika. Že mají pět dalších sourozenců, se tak děti dozvěděly až po jejich narození. "Byly velmi šťastné," řekla maminka.

Rodiče upřesnili, že nejstaršímu z dětí je 12 let, mladšímu 10 let. Dále mají dvoje dvojčata – sedmiletá a čtyřletá. Nejmladšímu ze sourozenců je deset měsíců, maminka tak bude pečovat nikoliv o pět, ale hned o šest miminek. Přestože měli manželé dětí už sedm, osmé bylo plánované. V těhotenství se ale ukázalo, že jich bude víc.

[chooze:article;value:489730]

Zdravotní stav dětí se zlepšuje

Hned po narození byla miminka umístěna na dvě různá oddělení, nyní je ale lékaři chtějí přesunout na jedno, aby byla pohromadě a zároveň v kontaktu s rodiči. V nemocnici si budou muset pobýt několik týdnů, jejich stav se ale zlepšuje. 

"Zpočátku byly tři holčičky napojeny na neinvazivní plicní ventilaci, chlapci na mechanickou ventilaci. Nyní už jsou všechny děti napojeny na neinvazivní ventilaci, což nám dává naději, že se jejich plíce budou vyvíjet dobře a rychle a my budeme moci snížit přísun kyslíku, který v současné době stejně není příliš vysoký," objasnil primář neonatologického oddělení Ryszard Lauterbach.

I mamince se daří dobře. "Cítím se mnohem lépe, než jsem si myslela. Mám samozřejmě strach o děti a o to, jaké to bude. Tohle je něco neobvyklého, co nezažije každý. Máte větší šanci vyhrát v loterii než mít takovou partu," žertuje paní Dominika.

Seznámili se ve Velké Británii

Po vystudování univerzity v Krakově chtěla Dominika poznat něco nového, a odjela proto do Velké Británie, kde začala pracovat jako učitelka angličtiny a matematiky. Tam se také seznámila s Vincem a přátelství časem přerostlo v lásku a manželství. Před šesti lety se pár přestěhoval do Polska a postavil si dům u lesa v malé obci na východě Polska nedaleko běloruských hranic.

[chooze:article;value:444062]

​"Postavili jsme si dům uprostřed lesů, abychom mohli děti vychovávat ve starém duchu, v souladu s přírodou. Chodí tam za námi srnky, není tam tolik stresu a rychlé tempo každodenního života," řekla Dominika s tím, že věří, že i s 12 dětmi mohou žít poklidný život. Důležité je podle ní mít pozitivní přístup a umět si zorganizovat čas.

Důvod, proč rodila ve 400 kilometrů vzdáleném Krakově, je prostý. Tamní nemocnice už má totiž s paterčaty zkušenost. V Česku se tato událost stala pouze jednou, a to před necelými deseti lety v porodnici v pražském Podolí.

[chooze:gallery;value:30387]

Podívejte se na vyjádření maminky prvních českých paterčat po porodu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.