Zemřel David Jolicoeur, zakládající člen hiphopové legendy De La Soul

Jolicoeur byl spoluzakladatelem legendárního tria - spolu s Posdnuos (Kelvin Mercer) a Maseo (Vincent Lamont Mason Jr). Skupina na přelomu 80. a 90. let změnila tvář hip hopu a minulý týden byla oceněna na předávání cen Grammy v Los Angeles při příležitosti pocty tomuto žánru.

B Real, zpěvák další hiphopové ikony Cypress Hill, napsal na Twitteru, že Jolicoeur je legendou hiphopové hudby a kultury. "Jeho hudba mu umožní žít v našich srdcích a myslích," napsal. "Nebyl však jen skvělým hudebníkem, ale také skvělým člověkem. Hodně pro nás znamenal."

[chooze:article;value:484236]

Jolicoeur, rodák z Brooklynu, je podle CNN považován za jednoho z nejvlivnějších hiphopových umělců 80. a 90. let, který v tomto žánru produkoval hudbu s jemnějším tónem. Spolu s ostatními členy založili rapové trio v roce 1988 poté, co společně navštěvovali střední školu v Amityville ve státě New York.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1624956043733213184?cxt=HHwWgIC9pbK6gI0tAAAA

De La Soul vydali v roce 1989 debutové album 3 Feet High and Rising, které obsahovalo hit "Me, Myself and I", jenž strávil 17 týdnů v žebříčku Billboard Hot 100. Mezihry, koncepční zvuk a samplování hudby Jamese Browna ovlivnily další hiphopové umělce, jako jsou A Tribe Called Quest, Public Enemy a N.W.A. Album se navíc umístilo na prvním místě žebříčku Billboard R&B/hip hop a podle BBC se často objevuje v žebříčcích nejlepších alb všech dob.

Během své kariéry byli De La Soul nominováni na šest cen Grammy. Cenu se jim podařilo získat až v roce 2006 a to v kategorii Best pop collaboration with Vocals za skladbu "Feel Good Inc.".

"The Magic Number", další píseň z jejich debutového alba "3 Feet High and Rising", zazněla v roce 2021 jako závěrečná píseň ve filmu Spider-man: No Way Home. Tato skladba přitáhla k De La Soul znovu velký zájem, ale bohužel nebyla k dispozici na streamovacích službách kvůli desítkám let právních komplikací souvisejících s povolením samplů od bývalého labelu skupiny Tommy Boy Records.

Vzhledem k tomu, že společnost Reservoir Media získala katalog De La Soul v roce 2021, uvolnila se cesta k tomu, aby legendární trio mohlo konečně streamovat svou hudbu na populárních streamovacích webech. Podle Billboardu bude prvních šest alb skupiny k dispozici ke streamování v březnu 2023.

Poslední album, které Jolicoeur a De La Soul vydali, bylo And the Anonymous Nobody... z roku 2016. De La Soul měli od 8. dubna 2023 odehrát tři koncerty ve Velké Británii.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.