Ukrajinci získají Mariupol ještě letos, věří generál. Klíčem k vítězství je Krym

Krym je zásadním místem, a pokud budeme jednat rychle, bylo by možné jej pro ruskou armádu učinit neudržitelným do konce letošního srpna. To v rozhovoru pro ukrajinský portál Kyiv Post prohlásil americký generál ve výslužbě Ben Hodges.

"Pokud bude Rusko nadále držet Krym, tak Ukrajina nikdy nebude schopná obnovit svou ekonomiku. Držením Krymu mohou Rusové blokovat vstup do Azovského moře. Mariupol a Berďansk, které věřím, že se podaří osvobodit ještě letos, by se tak nemohly stát plnohodnotnými přístavy. Rusové také Krym využívají jako základnu pro raketové a letecké údery na Ukrajinu," prohlásil Hodges.

Krym je významný i svými přístavy a námořními základnami, jako je třeba Sevastopol, a pro boje na jižní části Donbasu je poloostrov strategicky klíčové místo, doplnil bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Jakub Drmola.

[chooze:article;value:489492]

​"Na Krymu je také několik významných letišť. Část raketových útoků dronů Šahídů pravděpodobně startuje z Krymu, střely s plochou dráhou letu Kalibr jsou odpalovány z lodí z Černého moře, proto je kontrola Krymu zásadní. Kdyby Rusové ztratili Krym, tak ta možnost provádět takové útoky by byla dost limitovaná," objasnil Drmola.

Případné osvobození Donbasu by podle Hodgese přišlo na řadu až potom. Nejenom z toho důvodu, že by se zamezilo podpoře z Krymu pro ruské jednotky, jeho ztráta by byla velkou ránou také pro režim ruského prezidenta Vladimira Putina. I podle Drmoly je osvobození Krymu před případným osvobozením Donbasu reálnou variantou.

Co se Putinova režimu týče, Drmola míní, že by mu ztráta poloostrova zřejmě "zlomila vaz": "Získání Krymu v roce 2014 bylo pro Putina velmi symbolicky důležité a částečně na tom postavil svoji politickou image a politický odkaz. V Rusku se pravidelně slaví výročí znovuzískání Krymu. Byla by to hodně zásadní rána pro Putinovu politickou identitu."

Podívejte se na vysílání TN Live k zahájení únorové ruské ofenzívy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.