Blíží se střídání prezidentů. Oba čeká stěhování i schůzky se státníky

S koncem mandátu se musí prezident Zeman z lánského zámku vystěhovat. Nebude to mít ale daleko. V Lánech si nechal postavit vilku a věnovat se chce v důchodu hlavně čtení. Naopak jeho nástupce své budoucí sídlo ještě vybrané nemá.

"Bydlení na Hradě je možné v několika variantách. V okamžiku, kdy se do prostor Pražského hradu dostaneme po převzetí, rozhodneme se. Nepředpokládám ale, že to bude natrvalo. Rád bych využíval možnosti soukromého bydlení, takže to budu asi střídat," tvrdí zvolený prezident Petr Pavel.

Inaugurace bude 9. března ve Vladislavském sále za přítomnosti poslanců, senátorů a pozvaných hostů. Prezident složí slib do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS).

[chooze:article;value:489657]

"Logicky jsou pozváni všichni bývalí prezidenti s manželkami a spousta dalších představitelů. Ale zároveň i diplomatický sbor, tedy velvyslanci jiných zemí, kteří zastupují své země tady v České republice," nastínila to, kdo bude mezi hosty slavnostního převzetí prezidentského úřadu, předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Než Zeman předá žezlo Pavlovi, má na programu ještě jmenovací ceremoniály nebo přijetí rakouského prezidenta. Petra Pavla zase v následujících dnech čeká návštěva Karlovarského kraje nebo bezpečnostní konference v Mnichově, kde bude mít schůzky například s prezidenty Francie, Polska a Litvy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.