Zemřel podnikatel Vladimír Stehlík, bývalý majitel Poldi Kladno

Zprávu o úmrtí známého kladenského podnikatele přinesl web KMZprávy.cz. Stehlík podle něj zemřel 9. února.

Vladimír Stehlík se vyučil truhlářem, pak si dodělal na kladenském gymnáziu maturitu a vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou. Věnoval se architektuře, konkrétně obnově kulturních památek. Spolupodílel se při tom na rekonstrukci 220 historických objektů a také na dostavbě lidického památníku.

Jeho firma Bohemia Art v obálkové soutěži získala většinu akcií Poldi Kladno. Za hutě ale nikdy celou částku 1,75 miliardy korun nezaplatila. Stehlík kvůli tomu v roce 1997 ve vedení společnosti skončil. Hutě postupně skončily v úpadku.

[chooze:article;value:488529]

​To už ale Stehlíka prošetřovala policie. Kauza se nakonec táhla přes 20 let. Stehlík se synem Markem a s Lubošem Pejpou byli podezřelí, že neodvedli 25 milionů na zdravotním pojištění zaměstnanců a daň ze mzdy a že společnosti Bohemia Art poskytoval bezúročné půjčky, čímž Poldi připravil o 67 milionů. Stehlíka ale nakonec krajský soud zprostil obžaloby.

Vinným jej uznal z neoprávněného převodu majetku oceláren do společnosti Poldi Steel, protože na to podle rozsudku neměl právo. Škodu ale vyčíslil jen ve výši nákladů na založení nové společnosti. Takže podle rozhodnutí soudu nepřipravil hutě o 118 milionů, jak jej žalobce podezříval, ale o necelých 600 tisíc. Trest mu soud neuložil, protože případ ovlivnila amnestie prezidenta Václava Klause. Soud by se případem vůbec nemusel zabývat, ale Stehlík na tom trval. Stehlík neuspěl s odvoláním proti rozsudku, ani s dovoláním k Nejvyššímu soudu.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.