Zázraky se dějí, v Turecku vytáhli po 90 hodinách z trosek živého kojence

Desetidenního kojence vyprostili záchranáři ve čtvrtek večer z trosek v okrese Samandag. O deset minut později dostali ven i jeho matku. Oba živé. Od prvních otřesů v pondělí nad ránem uplynulo téměř 90 hodin, informoval web sozcu.

Odborníci přitom považují za kritickou hranici pro přežití v troskách 72 hodin, poté šance na přežití rapidně klesá. Zvláště v panujícím chladném počasí a při zranění.

Šťastnou událost oznámil istanbulský starosta Ekrem Imamoglu. Hasiči a záchranáři z metropole pomáhají právě v provincii Hatay, která leží u hranice se Sýrií a patři mezi nejvíce zasažené oblasti.

https://twitter.com/ekrem_imamoglu/status/1623777166742659074?cxt=HHwWhICxodyu6IgtAAAA

Podle starosty se istanbulským zachráncům podařilo z trosek v Hatayi vyprostit přes 400 živých. Patří mezi ně desetiletá dívka, ke které se ve čtvrtek večer dostali po 32 hodinách od jejího objevení. Museli jí amputovat ruku, jinak by se zřítil blok betonu, pod kterým byla zavalená. Dívčini rodiče ani tři sourozenci nepřežili.

Obyvatelé provincie si však na sociálních sítích stěžují, že pomoc přišla pozdě.

Další dítě i s matkou se zachráncům podařilo o něco dříve vyprostit živé ve městě Kahramanmaras. Rok a půl staré batole zůstalo s mámou uvězněné v sutinách 82 hodin.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.