Přírodní koupaliště v Liberci se zbarvilo oranžově. Otužilci měli strach o zdraví

Skupina otužilců se na Krajskou hygienickou stanici Libereckého kraje (KHS LK) obrátila minulý týden. Pravidelně totiž chodí posilovat své zdraví do Lesního koupaliště v Liberci. Voda tam však náhle změnila barvu a byla oranžová.

Hygienici následně zjistili, že se ve vodě nachází v hojném počtu mikroskopické řasy zlativky. Ty se podle odborníků častěji objevují právě v chladnějším období.

[chooze:article;value:474400]

"Případy zdravotních potíží po koupání ve vodě s výskytem řas zlativek nejsou známy, nicméně nadšení otužilci mohou pozorovat na kůži slabý slizký povlak, případě mohou identifikovat zápach po rybině," popsala ve zprávě ředitelka odboru hygieny obecné a komunální KHS LK Jarmila Petříčková.

Lidé se tak nemusí obávat o své zdraví. "Vzhledem k doporučené době strávené v chladné vodě do tří minut a k obecnému doporučení, že otužování je vhodné pro zdravé jedince a naopak není doporučováno osobám s kardiovaskulárními problémy a pacientům trpícím vysokým krevním tlakem, hodnotíme riziko zdravotních potíží jako nízké," dodala Petříčková.

Koupaliště hygienici navštívili i tento týden. Teplota vody byla 2,4 °C a oranžová barva už nebyla tolik zřetelná. Podle expertů mohla být příčinou silná vrstva ledu nebo skutečnost, že se kolonie zlativek přesunuly do nižších vrstev nádrže.

Většina otužilců ale raději změnila lokalitu. "Jsem tady sám. Kamarádi, se kterými sem obvykle chodím, zvolili na základě zkušenosti z minulého týdne jinou lokalitu. Bývá nás tu někdy i 10. Voda tentokrát nemá žádné nepříjemné vlastnosti. Ani dno se nezdá být slizké," popsal Jirka, který chodí na koupaliště pravidelně dvakrát týdně od podzimu.

[chooze:article;value:466769]

Otužování, a to především venku v přírodě, je v posledních letech velmi oblíbené. Lidé se právě tímto způsobem snaží posílit svou imunitu. "Určitě se snažte nechodit sami. Nebezpečí nepředstavují jenom nenadálé zdravotní potíže z důvodů, o kterých nevíte, ale vážným nebezpečím mohou být namrzlé schůdky. Ve tmě určitě použijte čelovku, abyste mohli terén dostatečně obhlédnout," radí hygienici.

Sonda měřící pH vody a teplotu:

Kdy a jak začít s otužováním? Podívejte se, co říká odborník:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.