Turistů v Česku výrazně přibylo. Přestali ale jezdit Rusové a Číňané

Českou republiku si podle Českého statistického úřadu v minulém roce vybralo pro svoji dovolenou 19,5 milionu lidí. Tradičně nejnavštěvovanějším se stalo hlavní město Praha. V tom se ubytovalo téměř šest milionů lidí. Nejblíže k němu měl Jihomoravský kraj s necelými dvěma miliony ubytovanými návštěvníky.

Na úplném chvostu tabulky se pak nacházel Pardubický kraj (506 tisíc) a Ústecký kraj (581 tisíc). "Návštěvnost ubytovacích zařízení se na konci loňského roku zvyšovala ve všech krajích republiky. Výjimku tvořil jen Karlovarský kraj, kde došlo k poklesu příjezdů rezidentů o 3,3 procenta a počet přenocování domácí klientely se tam snížil téměř o 12 procent," uvedl vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ Pavel Vančura.

Oproti roku 2021, kdy si dovolenou v ČR zvolilo jen 11,4 milionu turistů, se jedná o markantní nárůst. Čísla však stále nedosahují těch před pandemií koronaviru. Například v roce 2019 se Česko těšilo zájmu 22 milionů lidí, kteří strávili noc v různých ubytovacích zařízeních.

[chooze:article;value:485469]

Znát je úbytek cestujících ze zahraničí, kterých bylo oproti roku 2019 o 32,5 procenta méně. To i přes to, že se do statistik počítala mezi ubytované hosty i řada ukrajinských uprchlíků. Vliv na tom nejspíš hraje odliv Rusů a Číňanů. Například za celý rok 2019 dorazilo do Česka 564 tisíc Rusů a 612 tisíc Číňanů. Občané obou států se tehdy dostali mezi deset národů, které navštěvují Česko nejčastěji. 

Předloni i loni byl jejich zájem tak nízký, že se do tabulek vůbec nevešli. Propadli se například i za Španěle, kterých do Česka za uplynulý rok dorazilo 161 tisíc. První trojku v počtu zahraničních návštěvníků pak tvoří Německo (1,8 milionu), Slovensko (780 tisíc) a Polsko (615 tisíc).

Turisty kvůli sociálním sítím láká i knihovna:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.