Španělský sál rozezněla barokní opera. Před 300 lety hrála při korunovaci krále

Zpěv operních pěvců a hudba barokního orchestru se linula Španělským sálem. "Pěvecké party jsou neobyčejně vyvážené, takže všichni máme stejně árií. Tehdy se zvaly hvězdy z celého světa, aby v této opeře vystoupily," vysvětlil unikátnost díla operní pěvec Adam Plachetka.

Kromě Plachetky nechyběli mezi pěvci také například Dagmar Šašková nebo Andreas Scholl. "My jsme tak trochu archeology hudební historie. Snažíme se objevovat právě takováto cenná díla, kterých jsou plné archivy. O to je mi větší ctí, že jsem mohl zpracovat dílo opravdu světového operního skladatele, kterým byl Antonio Caldara," sdělil dirigent Roman Válek.

[chooze:article;value:487714]

Připomínku 300 let od korunovace císaře Karla VI. na českého krále si nenechalo ujít více než 600 hostů. "Já mám pocit, že jsem krásnější a větší zážitek během svého života nezažil. Jsem šťastný, že jsem tu byl a jsem šťastný, že jsem to mohl slyšet," radoval se potomek hraběcího rodu František Kinský.

"Korunovační kantáta se hraje opravdu velmi málo a slyšet ji ve Španělském sále 300 let zpátky bylo ozdobou tehdejší korunovace. Po 300 letech je to se skvělým orchestrem a sólisty obrovský zážitek," pochvaloval si koncert ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Španělský sál Pražského hradu ale podobnou akci nehostil poprvé. "Mohu zmínit koncert Magdaleny Kožené, vystoupení Berlínské filharmonie nebo orchestr Petra Iljiče Čajkovského," vyjmenoval mluvčí Hradu Vít Novák. Letos se na Hradě uskuteční také mezinárodní konference Jagello.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.