1 800 tanků, skoro 4 000 obrněnců a 400 letadel. Rusové spouští obří ofenzívu

Zima na Ukrajině až doposud nepřinesla výrazné změny ve válce. Kvůli počasí i zásobování se ani jedna ze stran nepokusila o velkou operaci, která by zvrátila průběh bojů. Zraky pozorovatelů se tak většinou soustředily převážně na bojiště okolo města Bachmut, kde se od loňského léta Rusko neúspěšně snaží prorazit.

Nyní však nastala změna. Ruská armáda zahájila velkou ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny. Podle portálu ISW útočí hlavně na linii mezi městy Svatove a Kreminna v Luhanské oblasti a snaží se Ukrajince tlačit směrem na východ k hranicím s Charkovskou oblastí.

[chooze:article;value:488709]

Právě na těchto hranicích vidí bezpečnostní expert Jiří Vojáček hlavní cíl Rusů. "Snaží se dostat k hranicím separatistických republik. Te je jejich hlavním cílem, který už v minulosti uváděli," řekl Vojáček.

Rusko na útoku nešetří. Podle ukrajinské armády má Rusko připraveno k útoku zhruba 1 800 tanků, 3 950 obrněných vozidel, 2 700 dělostřeleckých systémů, 800 raketových systémů ze sovětské éry, 400 letadel a 300 helikoptér, uvedl portál Foreign Policy.

K takovému množství techniky je zapotřebí početné mužstvo. O něj však Rusko nouzi nemá. V Rusku totiž má stále potají pokračovat zářijová mobilizace, která podle estonského diplomata Jonatana Vseviova nikdy doopravdy neskončila. "Rusko v mobilizaci pokračuje velmi potichu. Nechtějí totiž vzbudit odpor domácího obyvatelstva," sdělil portálu Foreign Policy Vseviov.

Rusku se však zatím na této frontě příliš nedaří. ISW přiznává Rusku územní zisky, ty však mají být vzhledem k vynaložené síle marginální. Naděje na napodobení podzimního ukrajinského úspěchu v Charkovské oblasti Vojáček nevidí. "Na jeden zátah se jim to asi nepovede. Někde to mají k hranicím oblasti 60 až 100 kilometrů a nemyslím si, že na tohle má ruská armáda v současnosti zdroje," myslí si Vojáček.

[chooze:article;value:489081]

ISW zároveň upozorňuje, že ruská ofenzíva se ještě pořádně nerozběhla. Rusové totiž ještě nenasadili všechny síly, které hodlají v útoku použít. Má se však jednat o konec období ukrajinské iniciativy. Rusko tak má mít výhodu v tom, že si vybere, kde se bude bojovat. I tak však není ofenzíva zárukou výrazného vojenského úspěchu.

Ve prospěch Rusů alespoň částečně hraje počasí, které panuje na Donbase. V regionu se totiž teploty pohybují pod nulou, což je pro využití těžké vojenské techniky v terénu ideální. "Při takové zimě je země zcela zmrzlá. Pro tanky to je jako jízda po betonu. Zároveň to není dost na to, aby mráz mohl na technice napáchat velké škody," dodal Vojáček.

Zatímco tanky jsou v pořádku, hůř na tom jsou jejich posádky. "Pro vojáky v tanku to rozhodně příjemné není. Nemají tam tak dobrou klimatizaci jako modernější tanky, takže tam může být i 10 stupňů pod nulou," prozradil Vojáček.

[chooze:article;value:488598]

V takových podmínkách mají vojáci na obou stranách ještě jednoho nepřítele. Při nízkých teplotách se daří nemocem a virům. "Trpí tím zejména špatně zásobované armády, což je případ Rusů. Ostatně viděli jsme to i na fotkách a záznamech mobilizovaných vojáků, že nejsou správně vybavení na zimní boje," vysvětlil Vojáček.

Ruské plány na dobytí Luhanské oblasti tak mohou velmi snadno zkomplikovat různé nemoci jako například chřipka. Podle Vojáčka je dost dobře možné, že na ruské straně může trpět horečkami i 30 procent vojáků. Taková situace by znamenala velké problémy pro ofenzívu.

Na situaci v místě ofenzívy se můžete podívat zde:

Na situaci na celé Ukrajině se můžete podívat zde:

Ukrajina přiznala ztrátu části Bachmutu. Zásoby munice se tenčí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.