Takto si chce Ukrajina vzít zpět Donbas a Krym. Kyjev odhalil novou zbraň

Tři šípy. Ty jsou znakem nově plánované ukrajinské Útočné gardy, kterou zakládá tamní ministerstvo vnitra. "Cílem je osvobození našeho území v mezinárodně uznávaných hranicích. To je náš bezprostřední cíl," okomentoval vznik jednotek ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko. Jedná se především o osvobození Donbasu a Krymu.

Garda se bude podle Klymenka skládat výhradně z dobrovolníků. Ti se pomocí on-line formuláře mohou hlásit k již existujícím jednotkám, které budou gardu tvořit. Na výběr je například charkovská brigáda Spartan, vinnycijská Červona Kalyna (v překladu červená kalina), která bránila od začátku války Kyjev, brigáda Kara-Dah, která bojuje v Záporožské oblasti, nebo kontroverzní pluk Azov.

Základem jednotek jsou tak policisté, hraničáři a národní garda. "Především jsou to lidé, kteří prošli tavícím kotlem bojů let 2014 a 2015 a někteří z nich bojovali i v roce 2022," dodal Klymenko. Naverbované dobrovolníky čeká před nasazením několikaměsíční výcvik.

[chooze:article;value:488589]

​Jak informoval portál Ukrainska pravda, na dobrovolníky čekají různé benefity, jako je stálý plat, možnost získat bydlení, péče ve státních zařízeních, studium na vysoké škole a další.

Podle ukrajinské agentury Ukrinform hned první den přišlo na rekrutovací místa více než 3 000 lidí, z čehož přihlášku podalo 527. Největší zájem byl o policejní jednotky. Dalších více než 2 000 přihlášek přišlo přes internet.

Jednotky v Útočné gardě:

[chooze:gallery;value:30265]

​Podívejte se na náborové video:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.