Do Turecka dorazilo 69 českých záchranářů. Pomůžou obětem zemětřesení

Obě letadla s příslušníky USAR týmu přistála v turecké Adaně v pondělí večer, ještě v noci se pak celá skupina záchranářů přesouvala třemi letadly turecké armády do přibližně 400 kilometrů vzdáleného města Adiyaman, kde bude působit.

Veškerý materiál o váze pětadvaceti tun ale musely po zemi přepravit kamiony. V úterý kolem jedenácté dopoledne záchranáři na vybavení ještě čekali. Jakmile budou moci, zapojí se do záchranných prací. Předpokládá se, že by to mělo být v nejbližší době.

[chooze:article;value:488629]

​Český Urban Search And Rescue tým, který je specializovaný na vyhledávání a záchranu lidí v obydlených oblastech, tvoří 69 osob, především příslušníků Hasičského záchranného sboru z Prahy a Moravskoslezského kraje. Jde o důstojníky, záchranáře, lékaře či kynology se psy speciálně cvičenými na vyhledávání lidí zavalených v sutinách.

Tým má s sebou veškeré vybavení nejen pro záchranné práce, ale i pro ubytování a stravu. Pro tureckou stranu totiž musí představovat pouze pomoc, a nikoliv žádnou přítěž navíc. Vše koordinují styční důstojníci a v akci je na české straně zapojené také Národní operační a informační středisko. Zatím se předpokládá, že by tým měl být v Turecku nasazen deset dní.

Byli jsme jedni z prvních, kteří poskytli v Turecku pomoc přímo na místě, říká mluvčí Kavka:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.