Do důchodu se bude odcházet v různém věku, chystá Jurečka. Záležet má na profesi i vzdělání

Ministerstvo práce a sociálních věcí v čele s předsedou lidovců Marianem Jurečkou chystá změnu pravidel pro vyplácení důchodů. Důvodem reformy je podle ministra to, že je celý systém důchodového pojištění stále více v minusu.

Například v roce 2050 by při zachování současných podmínek podle něj byl důchodový systém v deficitu minimálně 300 miliard korun. "Připomínám, že loni byl důchodový systém v minusu 17 miliard," řekl v rozhovoru pro Novinky.

[chooze:article;value:485871]

Hlavní změnou má být posunutí věku odchodu do důchodu na 68 let. "Z hlediska stability je důležité, aby zůstala současná průměrná délka vyplácení starobního důchodu na 21,5 roku," tvrdí ministr. S tím souhlasí také někteří odborníci. "Díky tomu, že se dožíváme vyššího věku, tak jsou větší náklady na důchodový systém," vysvětlil pro TV Nova problematiku ekonom z VŠE Jakub Jedlinský.

Pozdější odchod do důchodu má také podporu nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Naopak podle personalisty Marka Stiborného z agentury Axial je to ale nesmysl. "V 68 letech už většina osob není schopna žít běžný produktivní život. Starší lidé to také mají složitější s hledáním práce a stali bychom se zemí s bezkonkurenčně nejvyšším věkem odchodu do důchodu z celé Evropy," řekl pro TN.cz.

Změna jen pro někoho

Změna se ale nebude týkat všech, tvrdí ministr. Oddychnout si můžou hlavně lidé, kteří už oslavili 50. narozeniny. "Pro ty, kteří se narodili před rokem 1973, se určitě nic měnit nebude," zdůraznil Jurečka.

Systém by podle něj měl také zohlednit fyzickou náročnost práce, péči o vlastní zdraví i to, kdy daný člověk začal pracovat. "Jestliže někdo začal pracovat v 18 letech a dělal náročnou profesi, bude moci odejít do důchodu dříve bez toho, že by mu byl krácen," tvrdí ministr. Odmítl tak tvrzení, že se věk odchodu do důchodu zvedne pro všechny stejně.

[chooze:article;value:488512]

Jak přesně bude systém řešit výplatu důchodů u lidí, kteří například pracovali při studiu, ale rozvádět nechtěl. "Bylo by nefér komentovat detailní parametry, dokud to nebudu mít projednáno se všemi politickými partnery. Variant řešení máme několik," prohlásil předseda lidovců. Odmítl také upřesnit, jak se změní výše odvodů u OSVČ.

V plánu jsou podle Jurečky také registrace lidí pracujících na dohodu o provedení práce a nevyloučil ani změnu v systému valorizace důchodů. Po ministru financí Stanjurovi (ODS) pak bude žádat změny týkající se komerčního důchodového připojištění.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se vyjádřil k důchodové reformě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.