V oblasti zemětřesení uvízlo 6 Čechů, řešíme jejich odvoz, prozradil velvyslanec

Zpráva o extrémně silném zemětřesení, které v pondělí nad ránem zasáhlo jižní části Turecka, obletěla svět. Při neštěstí se zřítily více než tři tisíce domů, počty mrtvých se odhadují na více než tisíc a bilance stále roste. I v zemi, pro kterou nejsou zemětřesení ničím novým, jde o mimořádnou katastrofu.

Za obzvlášť závažnou označil katastrofu i český velvyslanec v Turecku Pavel Vacek. "Už jenom to, že Turci neváhali požádat o pomoc další státy, ukazuje, že to je skutečně devastující zemětřesení. Už teď jej můžeme srovnat se zemětřesením v roce 1999," řekl Vacek. Při tehdejší katastrofě zemřelo více než 18 tisíc lidí a je označována za jednu z nejkrvavějších v historii.

[chooze:article;value:488421]

Mezi prvními zeměmi, které vyslyšely volání Turecka a nabídly pomoc, byla i Česká republika. "Počítám, že ještě během pondělí dorazí náš těžký záchranný tým se zhruba 70 lidmi a několika psy. V tuto chvíli se upřesňují informace o letu a místě přistání," uvedl v pondělí před polednem Vacek, podle kterého je dobře, že Česko bylo v nabídce pomoci takto pohotové.

Spolupráce mezi oběma zeměmi je nyní v rukou tureckých hasičů. Ti organizují záchranné práce jak týmů z Turecka, tak i pomocných skupin ze zahraničí. Koordinace probíhá přímo a hasiči ji přes ambasádu už neřeší. Česko je podle velvyslance ochotno poskytnout veškerou pomoc, kterou Turecku může nabídnout.

Při neštěstí se žádnému Čechovi nic nestalo. "Nemáme hlášené žádné zraněné ani mrtvé české občany. Řešíme situaci šesti cestujících z české firmy, kteří uvízli v Kahramanmaraši, což je jen kousek od epicentra. Připravujeme jejich odvoz, k němuž by mělo dojít snad během zítřka," dodal Vacek.

[chooze:article;value:486372]

V oblasti také operuje tým organizace Člověk v tísni. I ten by však měl být v pořádku, a to včetně tamních spolupracovníků. V zasažené oblasti podle Vacka příliš mnoho Čechů dlouhodobě nežije. "Jsou to maximálně jednotky lidí. Je tu v této oblasti ještě jedna rezidentka, kterou se snažíme kontaktovat a o které zatím nevíme," přiznal Vacek.

Pokud se někdo do jižního Turecka chystá, Vacek důrazně doporučuje opak. "Nikdo by tam neměl cestovat. Pokud už tam má někdo naplánovanou nějakou cestu, měl by ji zrušit nebo aspoň odložit," zdůraznil Vacek.

Cestování nedoporučuje ani do ostatních částí Turecka. "Země je v nouzovém stavu a jakékoliv cestování bude silně omezeno kontrolami a provozem," varoval Vacek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.