V lednu bankrotovaly firmy víc než loni. Nejhůř je na tom Olomoucký kraj

Hospodářská krize nezasáhla jenom běžné obyvatele Česka. Velké škody napáchala i mezi firmami. Podle analýzy společnosti CRIF jen za leden zkrachovalo 63 firem a dalších 101 podalo návrh na bankrot.

To je vyšší číslo než v loňském lednu. Analýza navíc ukazuje, že jde o vzestupný trend a v budoucnu tak má bankrotovat více firem než dříve. "V lednu bývá počet návrhů na bankrot firem v rámci roku nejnižší. Údaje z letošního ledna značně překročily jejich průměrný počet za měsíc v loňském roce," řekla analytička CRIF Věra Kameníčková.

[chooze:article;value:475831]

Nejvíce firem zbankrotovalo v lednu v Praze, kde v úpadku skončilo 28 společností. U ostatních krajů se zkrachovalé podniky počítaly na jednotky. Mnohem ohroženější než v Praze jsou ale firmy v Olomouckém kraji. Tam na každých 10 tisíc firem připadlo 22, které v lednu vyhlásily bankrot.

Za Olomouckým krajem následuje Ústecký kraj, kde na 10 tisíc firem připadá 21 zbankrotovaných. Naopak nejlépe na tom jsou společnosti ve Středočeském kraji, kde by z 10 tisíc firem zbankrotovalo jen osm.

Zbankrotovaným firmám vévodí společnosti, které se zabývaly obchodem nebo zpracovatelským průmyslem. Nejvíce bankrotů na 10 tisíc firem připadlo na dopravu a skladování, kde jich je 24, a ubytování a stravování. Tam jich analýza započítala 20.

[chooze:article;value:476299]

Naproti tomu poklesl počet bankrotů živnostníků i fyzických osob, i když dalece převýšil čísla zkrachovalých firem. V lednu eviduje CRIF 921 osobních bankrotů, tedy o 16 procent méně než v loňském lednu. Nejvíce, tedy 137 bankrotů, vyhlásili lidé v Moravskoslezském kraji, dále 108 v Ústeckém a 103 ve Středočeském kraji.

I zde se zdá, že trend bude pokračovat a lidé budou bankrotovat méně než v minulosti. "Kromě listopadu a srpna se od poloviny loňského roku pohybují počty osobních bankrotů pod hranicí tisícovky. Lze usuzovat, že to tak bude vypadat i v následujících měsících," doplnila Kameníčková.

Za služby si pořádně připlatíme. Živnostníkům stouply ceny energií:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.