Kreml bude válku eskalovat, tvrdí Ukrajinci. Další měsíce rozhodnou

Válka na Ukrajině trvá už téměř rok a Ukrajinci se obávají eskalace konfliktu, ke které by mohl prezident Vladimir Putin sáhnout. "Rusko se připravuje na maximální eskalaci. Shromažďuje všechno možné, provádí výcvik a trénuje," řekl pro Sky News tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Oleksij Danilov.

Podle vedoucího Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Praha Oldřicha Bureše již spekulace o další ruské ofenzivě probíhají několik dnů až týdnů. "Dávalo by to částečně smysl z toho hlediska, že se blíží roční výročí a dosavadní výsledky z ruské strany asi nejsou takové, jak se očekávalo," sdělil redakci TN.cz Bureš.

Na armádu dopadá sílící tlak ze strany ruského prezidenta Putina a také ze strany veřejnosti. "Jiná otázka ale je, jestli je toho ruská armáda v současné době bez další mobilizace schopna. Spíš si myslím, že není schopná nějaké ofenzivy, která by se podobala tomu, co jsme viděli v únoru minulého roku, ale nemůžu to nějak vyloučit," dodal expert.

[chooze:article;value:487474]

Ani Danilov nevyloučil, že se Kreml pokusí o další plošný útok podobný tomu z konce února loňského roku. "Mohu říci, že v příštích dvou až třech týdnech nevylučujeme žádný možný scénář," doplnil tajemník. Do dalších bojů se prý zapojí asi polovina ze 320 tisíc mobilizovaných vojáků.

"Samozřejmě. Prošli jsme rozsáhlým obtížným obdobím, ale jsem si vědom, že hlavní boje teprve přijdou a dojde k nim letos. Během dvou až tří měsíců. Budou to rozhodující měsíce války," pokračoval Danilov.

Šance Ukrajiny v defenzivě jsou podle Bureše poměrně velké. Záleží však právě na tom, kdy stihnou dorazit slíbené tanky od západních států. "Šance Ukrajinců rostou úměrně s tím, jak se zvětšuje ochota západních států posílat komplexnější a modernější zbraňové systémy," uvedl Bureš. Například Německo se chystá poslat Ukrajině tanky Leopard 2. "Nejenže se bude Ukrajina schopna efektivně bránit, ale byla by zde větší šance na to, že by mohla osvobodit větší část okupovaných území," dodal.

[chooze:article;value:487512]

Právě následující měsíce, během kterých se bude muset Kyjev bez nových tanků obejít, budou klíčové. Stroje se totiž na bojiště dostanou pravděpodobně až v dubnu či květnu. "Záleží, jak jsou na tom ruská i ukrajinská armáda s početními stavy, s morálkou, ale i se zbraňovým vybavením a s municí. Domnívám se, že vyčerpány jsou obě strany, takže já bych osobně žádný velký útok nečekal," řekl expert.

Sami Ukrajinci doufají i v další pomoc Západu. Přejí si například dodání stíhaček Typhoon nebo F-16. "Každá pomoc by byla dobrá," zmínil Danilov. Za uplynulých 11 měsíců války je pomoc evropských států Ukrajině překvapivě velká. "Domnívám se, že za ten zhruba rok je to více, než bychom před rokem čekali," přidal Bureš.

"Samozřejmě z pohledu ukrajinské strany se dá stále tvrdit, že je toho potřeba více a rychleji," řekl Bureš, podle kterého se nedá Ukrajincům divit, že žádají o další vybavení. "Nastartovat nějak masivněji válečnou produkci, která byla po ukončení studené války velmi omezena, bude prostě chvíli trvat. Myslím si, že je to maximum možného. Otázka je, jestli něco mohlo být poskytnuto ve větším množství a rychleji, ale ve srovnání s tím, co bych čekal před rokem, je to poměrně bezprecedentní," uzavřel vedoucí Centra bezpečnostních studií na Metropolitní univerzitě Praha.

Putin prý chce na jaře zaútočit na Ukrajinu ze vzduchu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.