Každý třetí Čech dostane rakovinu. 12 doporučení, jak onemocnění předcházet

Každý rok jsou v Česku pacientům diagnostikovány desítky tisíc zhoubných nádorů. Zhruba 28 tisíc lidí pak rakovině podlehne. Podle dat lékařů je navíc toto onemocnění jednou z nejčastějších příčin úmrtí u obyvatel do 65 let.

"Každý třetí občan České republiky v průběhu života onemocní některým typem nádorového onemocnění," stojí v Národním onkologickém plánu ČR 2030. Dle odhadů odborníků bude právě rakovina do roku 2035 nejčastější příčinou úmrtí v Evropské unii.

Alarmující je, že trpíme zpravidla těmi typy rakoviny, na kterých se značně podílí nevhodná životospráva a špatný životní styl. "Jedná se o ovlivnitelné rizikové faktory, přičemž kouření, konzumace alkoholu a vysoký index tělesné hmotnosti (BMI) patří mezi první tři," informovala na webu Hygienická stanice hlavního města Prahy.

[chooze:article;value:486790]

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny (IARC) vydala před několika lety Evropský kodex proti rakovině. Ten obsahuje 12 doporučení pro zdravější životní styl. "Čím více jich budete dodržovat, tím nižší bude riziko vzniku zhoubného nádoru ve vašem těle," uvedl Masarykův onkologický ústav. Ten má na svých stránkách navíc další rady.

Evropský kodex proti rakovině

1. Nekuřte. Neužívejte žádnou formu tabáku.

2. Udržujte doma nekuřácké prostředí. Podporujte nekuřáckou politiku na svém pracovišti.

3. Udržujte si optimální tělesnou hmotnost.

4. Buďte v každodenním životě fyzicky aktivní. Omezte dobu strávenou sezením.

5. Stravujte se zdravě.

6. Pokud pijete alkohol, ať již jakéhokoli druhu, omezte jeho spotřebu. V zájmu prevence rakoviny je lepší alkohol nepít vůbec.

7. Vyhýbejte se přílišnému slunění, nebezpečné je zejména u dětí. Používejte ochranu proti slunci. Nepoužívejte solária.

8. Na pracovišti se dodržováním pravidel bezpečnosti práce chraňte před látkami způsobujícími rakovinu.

9. Zjistěte, zda ve vašem domově nejste vystaveni přirozeně vysokým úrovním radonu. Snažte se je snížit.

10. Dámy, je-li to možné, kojte své dítě. Omezte používání hormonální substituční terapie.

11. Zajistěte, aby se vaše děti účastnily očkovacích programů proti hepatitidě B a lidskému papilomaviru (HPV).

12. Účastněte se organizovaných screeningových programů zaměřených na rakovinu tlustého střeva a konečníku, rakovinu prsu a rakovinu děložního čípku.

Zanedbaná prevence

Během pandemie covidu-19 navíc lidé zanedbávali preventivní vyšetření. Lékaři tak mnohdy velmi pozdě diagnostikovali onemocnění. Situace se navíc zatím příliš nezlepšila.

[chooze:article;value:486648]

"Právě v uplynulých dvou letech jsme zaznamenali největší pokles u screeningových vyšetření. Nepřišlo na ně zhruba 230 tisíc klientů," sdělila na konci prosince roku 2022 pro TV Nova mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Včasné odhalení nemoci přitom může nejenom zachránit pacientovi život, ale také ušetří vysoké náklady spjaté s léčbou. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

Covid-19 už není v Česku nejčastější příčinou úmrtí. Více se dozvíte v následující reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.