Žebříček nejtlustších národů vede malá země. USA nejsou ani v top 10

Obezita je nemoc, která v poslední době trápí čím dál mladší lidi. Výjimkou nejsou ani obézní děti, které teprve chodí do školky. Na vině je řada faktorů, a to od technologií až například po restaurace plné nezdravého jídla. Jako o obézním národě se často mluví o Američanech. Žebříček nejtlustších národů ovšem ukázal, že jde trochu o křivdu. Spojené státy se totiž neprobojovaly ani do top 10. Data publikovaná společností Our World in Data zároveň ukazují velký rozdíl mezi národy. 

Nejtlustším národem světa jsou možná trochu překvapivě obyvatelé malebného tichomořského ostrova Nauru. Nadváhou tam trpí téměř 9 z 10 dospělých obyvatel, 61 % obyvatel má dokonce podle dat portálu ProCon přímo obezitu. Následují další ostrovní státy jako Palau (nadváhu či obezitu má 85,1 % národa), Cookovy ostrovy (84,7 %), Marshallovy ostrovy (83,5 %) nebo Tuvalu (81,9 %). Podle expertů existuje více důvodů, proč nadváha a obezita trápí právě tyto země. Mimo jiné jde o sedavý způsob života, málo tělesného pohybu, stravu založenou na dovážených produktech a obtížně přístupnou zdravotní péči. Na vině jsou prý také kolonizátoři, kteří do zemí přinesli svůj styl života.

​​Zmíněné Spojené státy americké jsou v žebříčku obezity až na 12. místě, má ji 36,2 % obyvatel. Česká republika v tomto žebříčku získala 46. místo ze 191 zemí. Obézních je podle posledních dat 26 % Čechů.

[chooze:article;value:466274]

​Na opačném konci žebříčku je Vietnam. Nadváhu má jen 18,3 % Vietnamců, obezitu dokonce jen 2,1 %. Tlusté lidi moc neuvidíte ani v Indii (19,7 %), Bangladéši (20 %) nebo Etiopii (20,9 %). 

​Celkově ve světě podle posledních dat trpí nadváhou nebo obezitou 39 % lidí. V Evropě do kategorie lidí s nadváhou či obezitou spadá 59 procent dospělých a téměř třetina dětí. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jde o epidemii, která stále roste. "Zvýšený index BMI (index tělesné hmotnosti) je největším rizikovým faktorem pro onemocnění nepřenosnými chorobami, jako jsou nemoci srdce a oběhového systému," uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge. Za posledních 50 let se počet Evropanů, kteří váží více, než by měli, zvedl o 138 %. V roce 1975 mělo problémy s nadváhou nebo obezitou 40 % Evropanů. 

Obezita netrápí jen lidi, ale i zvířata. Podívejte se, jak zabránit rozvoji problémů u domácích mazlíčků:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.