Spousta lidí neparkuje správně. Mladou ženu to stálo život

Lidé často neumějí správně parkovat. A ukáže se to, když nechají auto ve svahu, a to třeba i mírném. "Znám osobně i řidiče, kteří zavinili i třeba těžkou dopravní nehodu i s těžkým zraněním a přitom byli v kanceláři v pátém patře a pili kávu," poznamenal dopravní advokát Robert Kotál.

Zákon o silničním provozu řidiči přímo ukládá povinnost zajistit vůz proti pohybu. Někteří ale netuší, jak to udělat správně. "Teď jsme vlastně přijeli, zaparkovali, sundáme si bezpečnostní pás, stojíme a první věcí, vždycky, vždycky, ať je to sebelepší rovina, vždycky musíme zajistit auto proti samovolnému rozjetí. Čili to minimum je ruční brzda. Osobně doporučuji mít tam nějakou pojistku," popsal správné zaparkování dopravní expert Roman Budský.

Ruční brzda totiž nestačí často ani na rovině. Samozřejmostí by měla být zařazená rychlost u manuálu, případně P u automatické převodovky.

[chooze:article;value:487266]

"Když je to do kopce, zařadím jedničku, když je to z kopce, dám zpátečku a ještě můžu vytočit kola buď na obrubník nebo někam, kde se nic nemůže stát," poradil dopravní expert Igor Sirota. Jen na kousku jedné ulice jsme našli hned dvě auta, ve kterých řidiči nechali vytaženou ruční brzdu bez zařazené rychlosti. 

U starších automobilů může být problém s ruční brzdou v zimě. "Může tam dojít právě k zamrznutí a může být potom problém, aby nedošlo k utržení buď těch lanovodů nebo k samotnému rozjezdu toho vozu," vysvětlil vedoucí servisu Auto Jarov Jiří Vaněk. "Neříkám, že denně, ale je to častá záležitost, kdy tady měníme lanovody zákazníkům," dodal.

V zimě se tak mechanická ruční brzda nedoporučuje. U elektronické problém není. Tak či tak by měla být u zaparkovaného auta zařazena rychlost nebo parking. Úplnou jistotou, třeba při dlouhodobějším stání, je podepření kol třeba cihlou.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.