Datové schránky dostávají tisíce lidí. Odpovědi na nejčastější otázky

Takzvané datovky dostávají teď zhruba 2,2 milionu uživatelů. Jde hlavně o podnikatele.

K čemu jsou datové schránky?

"Slouží ke komunikaci fyzických osob, čili občanů, podnikatelů nebo zástupců právnických osob, tedy firem, případně úředníků s úřady – čili orgány veřejné moci. A nebo mezi sebou navzájem," vysvětluje Martin Řehořek, Managing Director NEWPS.CZ. "V momentě, kdy máte datovou schránku, tak úřady mají povinnost vás kontaktovat právě tímto způsobem," dodává mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

"U datových schránek. Já mám pozastavenou živnost a taky mi to přišlo domů a nějak mi to zásadně nevadí," reaguje například ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

[chooze:article;value:487524]

​Kolik můžeme mít datových schránek?

"Jednoduše řečeno, co IČO, ke kterému mám nějaký vztah v pozici statutára, prokury a podobně, tak tolik bych měl datových schránek," vysvětluje Vitík.

Každý z nás si může také sám zřídit osobní datovou schránku. Zatím to ale není povinnost.

Proč nemůžeme mít jednu datovou schránku?

"Jestliže jste podnikatel živnostník, tak máte datovou schránku, kterou zakládáme. Pokud jste například statutár někde v akciové společnosti nebo v s.r.o., tak máte přístup do datové schránky toho s.r.o. Jsou to prostě oddělené světy, které mají svoje agendy," říká ředitel eGovermentu ministerstvo vnitra  Roman Vrba.

Je možné zrušit datovou schránku?

"Pokud chcete zneplatnit svoji datovou schránku v případě, že ji nemáte zřízenou povinně ze zákona, tak to lze na jakémkoliv CzechPointu," upozorňuje Vitík.

To neplatí u schránek právnických osob a živnostníků. "Jde to jedině tím, že přijdou a zruší živnostenské oprávnění, tudíž už nebudou v evidenci rejstříku podnikatelů a zneplatní se jim datová schránka," vysvětluje Pavla Melšová, vedoucí živnostenského odboru na Praze 4.

Datové schránky se aktivují automaticky 15. den od jejich zřízení. Pokud se jejich majitelé nedostanou k přihlašovacím údajům, i v tomto případě existuje řešení.

"Těch možností je několik. Můžete jít na nejbližší CzechPoint. Ten navštívíte a zažádáte si o nové přístupové údaje. Nejbezpečnější a nejsnazší cesta, když těch datovek máte víc, je používat elektronickou identitu," doporučuje Vrba.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.