V lese u Kopřivnice je medvěd, varuje město. Dávejte pozor na psy, vzkázalo

Radnice v Kopřivnici nabádá ke zvýšené opatrnosti a prosí občany, aby nenechali v lese psy běhat volně. Medvěda měli zahlédnout myslivci v lese v okolí kopce Červený kámen.

"Určitě je lepší to nepodceňovat. Jde zejména o varování pejskařům, kteří občas nerespektují, že jsou v lese, a pouštějí psy na volno," napsalo město na facebooku.

V Lichnově, tedy na druhé straně vrchu, se o medvědovi ví prý už delší dobu. Myslivci v Lichnově totiž šelmu zahlédli už před třemi týdny. Nebyli si ale jisti, zda jde opravdu o medvěda.

[chooze:article;value:483697]

Kde se tam vzal, myslivci nevědí. Dost možná ale zabloudil z nedalekých Pusteven, kde údajně medvědi pobývají. Další pravděpodobnou možností je, že se medvěd v těchto místech pohybuje už přes dva roky, tedy od doby, kdy byl naposled v okolí Kopřivnice zpozorován.

S tím ale nesouhlasí Danuše Bartošová z Oddělení péče o přírodu a krajinu CHKO Beskydy. "Není to ověřená zpráva. Viděl to myslivec termovizí, ale žádné věrohodné důkazy, že by poslal někdo vyfocené stopy například, to nemáme. Pokud se objeví nějaké bližší informace, které se potvrdí, vyrazíme na místo. Podobných informací jsme už měli hodně, ale většinou je to na úrovni jedna paní povídala," řekla TN.cz.

Internetem se navíc podle ní šíří i videa ze Slovenska, o kterých lidé tvrdí, že jsou z Lysé hory. "Výskyt medvěda jsme nezaznamenali ani loni, že by byl potvrzen. Jediný věrohodný údaj je ze slovenské strany," upozornila.

[chooze:article;value:486565]

Medvěd je podle myslivců plachý, a pokud tedy u Kopřivnice skutečně je, není pravděpodobné, že by na někoho zaútočil. Lidé by ale přesto měli být během procházek v lese opatrní a v případě setkání s medvědem mají zachovat klid a pomalu ustupovat.

Pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny ČR budou v případě potvrzení, že se medvěd v okolí Kopřivnice skutečně pohybuje, místa jeho výskytu monitorovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.