Desítky tisíc důchodců přišly chybou státu o peníze. Zpět už je nedostanou

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) v lednu vyplatila na důchodech až 70 tisícům důchodců míň, než měla. Nezareagovala totiž včas na prosincové vládní zvýšení takzvané nezabavitelné částky. Problém je v tom, že důchody se vyplácejí na měsíc dopředu, a ne zpětně jako mzdy.

"Je to chyba ČSSZ. Určitě jsou to řádově desítky tisíc lidí, kterým bylo sraženo víc, než zákon umožňuje. Někde to budou koruny, někde desetikoruny a někde až tisícikoruny," upozorňuje Daniel Hůle, vedoucí Programu dluhového poradenství neziskové organizace Člověk v tísni.

Za únor už sice správa srážku spočítá správně, ovšem bez doplatku té lednové. Ministerstvo práce a sociálních věcí tvrdí, že stát peníze vrátit nemůže.

[chooze:article;value:486492]

​"Česká správa sociálního zabezpečení částku vracet nebude, takový postup není možný. O provedenou zvýšenou částku došlo k ponížení dluhu povinného, částka byla využita v jeho prospěch," vysvětluje mluvčí MPSV Eva Davidová.

Peníze, které měly v lednu zůstat dlužníkům, správa sociálního zabezpečení ještě v prosinci poslala na účet exekutorů nebo insolvenčních správců, kteří tyto peníze předávají věřitelům. Podobnou situaci v minulosti řešil pan Dlouhý.

"ČSSZ mi řekla, že je nutné se obrátit přímo na exekutora, který exekuční příkaz vydal. Já jsem napsal exekutorovi odvolání, že mi sáhl na nezabavitelné minimum a exekutor to posléze přiznal," popisuje svou zkušenost invalidní důchodce.

[chooze:article;value:486007]

​Takže si to shrňme:

- Člověk v exekuci dostane od státu chybně méně peněz, než dostat má

- Při reklamaci se státní úřad odvolá na to, že peníze už nemá, má je exekutor

- Poškozený člověk tedy přemlouvá exekutora, aby peníze dostal zpět

- Ten, pokud vyhoví, vrátí peníze ČSSZ, která je následně pošle důchodci. Tedy tam, kde podle některých právníků měly od začátku být

Experti důchodcům, kteří o peníze chybou státu přišli, radí obrátit se na asociace, které zastupují zájmy dlužníků. Tam dostanou podrobnější informace o konkrétních možnostech postupu. 

Podívejte se na reportáž s advokátkou a expertkou na sociální oblast Kristynou Dolejšovou Kabelovou:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.