Zmírní Pavel napětí v politice? Schillerová jeho snahu vítá, SPD od toho nic nečeká

Jakým bude Petr Pavel prezidentem, ukáže čas. Již teď ale generál ve výslužbě oznámil některé své plány. "Budu se snažit, aby ti, kteří mě nevolili, se necítili býti odsunuti do pozadí. Aby to nechápali tak, že tím, že jejich kandidát neuspěl, jsou oni sami považováni za ty, kteří ztratili. Volby skončily," uvedl Pavel v rozhovoru pro ČT. Například z ústavní role prezidenta ale vyplývá, že prezident je tu automaticky pro všechny včetně těch, kteří jej nevolili.

Příští hlava státu se bude snažit zmírnit napětí na politické scéně. "Chtěl bych začít komunikovat s opozicí. Rád bych slyšel, do jaké míry a na základě jakých konkrétních případů říká opozice, že s ní vláda nekomunikovala. Že na její návrhy nereagovala. Takže bych se rád seznámil s tím, jaké návrhy to byly, do jaké míry byly konstruktivní a jestli na to vláda opravdu nereagovala," vysvětlil budoucí prezident.

[chooze:article;value:487102]

​Na spolupráci s ním se těší mimo jiné místopředsedkyně hnutí ANO Alena Schillerová. "Chci věřit tomu, že dodrží, co slíbil, a bude lidi spojovat. Premiér ani pětikoalice s námi vůbec nekomunikují. A pokud by to začal dělat Petr Pavel, tak to samozřejmě vítám. My kromě kritiky přicházíme i s vlastními návrhy," vysvětluje politička.

"Přišli jsme například s balíčkem asi dvanácti opatření na zmírnění ekonomické krize. V sociální oblasti jsme navrhovali změnu příspěvku na bydlení. Koalice naše návrhy smetla ze stolu. Už od února 2022 jsme chtěli zastropovat ceny energií u jejich dodavatelů. Tedy dlouho před tím, než se ceny utrhly ze řetězu," připomíná Schillerová.

Podle ní tehdy návrhy ANO premiér Petr Fiala (ODS) označil za populistické. "Vláda pak sama ceny zastropovala, ale opravdu pozdě. Tedy loni na podzim a na poměrně vysoké částce," dodává politička z ANO.  

[chooze:article;value:487080]

​Prezident ale žádné nástroje, jak přimět koalici ke spolupráci s opozicí, nemá. Tedy kromě toho, že se bude snažit spory moderovat za využití své autority.

V popsané iniciativě příští hlavy státu nevidí problém koaliční poslanec Marek Benda (ODS), který dříve kritizoval přímou volbu. Prezidentské kampaně podle něj vedou k tomu, že kandidáti ve snaze uspět slibují voličům nesplnitelné. A závazky budou chtít naplňovat překračováním svých ústavních kompetencí.

"Hledání kompromisů podle mě ale k roli prezidenta patří. A dokonce je možné, že se mu to v některých věcech povede. Většina opozičních návrhů je však pro koalici nepřijatelná. Často se také stává, že obě politické skupiny pracují na podobných návrzích. A pak mají samozřejmě přednost ty, se kterými přijdou strany vládní koalice," vysvětluje Benda.

Nad příslibem zmírnit politické napětí v zemi kroutí hlavou opoziční poslanec Jan Hrnčíř za SPD. Považuje to za utopii a velká očekávání nemá. "Takové prohlášení Petra Pavla vychází z neznalosti legislativního procesu. Zákony schvaluje sněmovní většina a nový prezident na tom nic změnit nedokáže. Ani neočekávám, že by se z něj stal nějaký velký spojenec SPD," říká Hrnčíř.

Politolog Josef Mlejnek ale bere slib Petra Pavla přimět ke spolupráci opozici s koalicí jako logický krok. "Příští prezident bude mít opravdu silný mandát. Dostal rekordní počet hlasů. A evidentně jej nevolili jen příznivci vládních stran. On přirozeně ctí závazky ke svým voličům. To je přirozené a normální," říká Mlejnek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.