Proč mluvíme ze spaní? Spouštěčů existuje několik, jeden ale dominuje

S mluvením ze spánku se za život setkají téměř všichni lidé. Tento druh parasomnie, abnormální spánkové aktivity, většinou trvá pár vteřin. Zaznamenané jsou ale i proslovy trvající několik dlouhých minut.

Vést noční hovory můžete během REM i non-REM fáze spánku, jak upozornil britský Mirror. Portál vychází ze zkušeností spánkové specialistky Theresy Schnorbachové, která nedávno na toto téma hovořila s novináři z The Sun.

"Obecně může být mluvení ve spánku během dřívějších non-REM fází snazší pochopit, zatímco během pozdější fáze non-REM a REM spánku může mluvení ve spánku znít spíše jako sténání," vysvětlila Schnorbachová. "Je to obvykle neškodné, ale mohlo by to potenciálně znamenat i závažnější poruchu spánku nebo zdravotní problém," dodala.

[chooze:article;value:476561]

Jsou lidé, kteří nevědomě "žvaní" do pozdních hodin vcelku pravidelně. Podle čeho si ale "vybírají" témata spánkových rozhovorů, badatelé doposud nezjistili. Experti v minulosti hledali souvislost s nedávnými událostmi v životě spáče, ale i se snovou aktivitou.​

Odpověď na otázku proč vůbec lidé ze spaní mluví, podle Schnorbachové často souvisí s nedostatkem spánku. Rušivé může být pro spánek prostředí, stejně tak nízká pokojová teplota nebo příliš mnoho světla pronikajícího do místnosti.

"Rizikové faktory mluvení ve spánku zahrnují stres, nedostatek spánku a alkohol, ale náhodné ojedinělé případy mluvení ve spánku jsou zřídkakdy problematické," upozornila.

Ze spánku také častěji mluví lidé, kteří trpí nějakým duševním onemocněním nebo posttraumatickou stresovou poruchou. Poruchy spánku přitom nemusejí mít pouze podobu neškodného mumlání. "Spánkové (noční) děsy se vyznačují děsivým křikem, svíjením se a kopáním. Je těžké probudit někoho, kdo trpí spánkovým děsem," vysvětlila odbornice.

[chooze:article;value:474415]

​"Povídání ve spánku není obvykle důvodem k obavám, ale pokud začne náhle v dospělosti nebo zahrnuje výraznou úzkost, křik či násilné činy, měli byste to projednat se svým lékařem," doporučila Schnorbachová.

V Česku se poruchám spánku věnuje například Národní ústav duševního zdraví (NÚDZ), který provádí klinické výzkumy a současně slouží k testování nových diagnostických a léčebných postupů. Místní výzkumná skupina spolupracuje jak s domácími, tak zahraničními pracovišti a je členem prestižních evropských skupin pro výzkum spánku.

Chrápání trápí polovinu Čechů. Může přitom přivodit zdravotní problémy (5/2022):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.