Poslední dny Miloše Zemana na Hradě. Čekají ho zahraniční cesty i balení

V neděli a v pondělí je dosluhující prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska. A náročný program ho čeká i v následujících týdnech. O plánech končícího politika, který se prý těší do důchodu, informoval TN.cz Vít Novák, jenž zastupuje hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

"Miloš Zeman bude aktivně pracovat až do konce svého mandátu 8. března. Plánuje ještě minimálně jednu další zahraniční cestu. Po Srbsku se vydá zhruba za týden i na Slovensko. Přesný termín ale ještě neznáme, na programu bude také přijetí rakouského prezidenta. Miloš Zeman se rovněž chystá na stěhování do svého bungalovu v Lánech, kam se velmi těší. Balí hlavně knihy v kancelářích na Pražském hradě i v Lánech," říká Novák. Naopak podle Nováka už není v plánu žádná další cesta po Česku a Náchod, kde se minulý týden sešel s polským prezidentem Andrzejem Dudou, tak zůstane zřejmě posledním městem, které Zeman jako prezident navštívil.

[chooze:article;value:487020]

​Podle něj už není pravděpodobné, že by Miloš Zeman stihl udělit někomu státní vyznamenání. "Pro to jsou určeny hlavně dva termíny, tedy 28. říjen a 1. leden. Výjimku má pouze Řád Bílého lva. Ten je možné udělit kdykoli a dostávají ho často hlavy cizích států," uvádí Novák.

Jestli Řád Bílého lva obdrží někdo ze státníků, se kterými se Zeman setká před koncem svého mandátu, Novák odmítl komentovat. A připomněl, že předání úřadu Petru Pavlovi má několik rovin.

"Jedna věc je, jak se dohodnou oba prezidenti a je zcela na Miloši Zemanovi, jak k tomu přistoupí. Pak je tady ta rovina, kterou zajišťuje Kancelář prezidenta republiky. Jedná se spíše o ty technické záležitosti. Jde například o přípravu kancelářských prostor," vysvětluje hradní mluvčí. "Petr Pavel si nejprve musí vybrat, kde bude jeho pracovna. Prezidentovi jsou k dispozici dvě sídla a je tam více možností pro umístění kanceláře," říká mluvčí.

[chooze:article;value:466099]

​"V příštích dvou týdnech také dojednáme průběh inaugurace Petra Pavla, která se uskuteční 9. března. Všechno musí být z technického i protokolárního hlediska dokonale připravené," upřesňuje Novák.

Žádné zásadní politické kroky před koncem mandátu Miloše Zemana neočekává politolog Josef Mlejnek. "On už by měl hlavně připravovat Hrad na předání a plnit jen to, co mu ukládá Ústava ČR," říká.

Dříve Miloš Zeman tvrdil, že ještě před koncem mandátu jmenuje nového předsedu Ústavního soudu, i když ten má ve funkci končit až v srpnu. Zeman se dokonce odvolával na analýzu, která by mu to měla umožnit. Mlejnek se ale domnívá, že by takové jmenování mohl Nejvyšší správní soud později označit jako protiprávní.

Možnosti udělit některým vězňům amnestii, jako to udělal jeho předchůdce Václav Klaus, se Miloš Zeman již dříve vzdal. Ani Mlejnek nepředpokládá, že by v této věci mohlo dojít ke změně.

Zeman jednal s polským prezidentem. Ujistil ho o případné pomoci: 

 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.