Volby v zahraničí: Marie utratila většinu úspor, jiní jeli k urně stovky kilometrů

České ambasády v zahraničí zaznamenaly ve druhém kole letošních prezidentských voleb rekordní účast. Podle dat ministerstva zahraničí bylo od Los Angeles až po Canberru odevzdáno 22 932 platných hlasů.

Největší zájem o volby byl v Londýně. Mnoho voličů přišlo k volbám ale i v Německu a v Belgii. Zájem projevili i Češi v Nizozemsku – jako například studentka Marie. Té ale cestu k volební urně zkomplikovalo hned několik nešťastných událostí.

Když Marie odjela na začátku školního roku do Rotterdamu, nenapadlo ji, že zařídit si voličský průkaz na dálku bude takový problém. "Myslím, že člověk by měl volit jakkoliv a kdykoliv. Já to ale zanedbala, když jsem odjížděla studovat do zahraničí, nedošlo mi, že budu potřebovat voličský průkaz," přiznává. Vše se ale nakonec podařilo včas vyřešit.

[chooze:article;value:487081]

​Cesta z Rotterdamu do Haagu, kde volby probíhaly na českém velvyslanectví, prý sice v Nizozemsku nevyjde dráž, než cesta dvakrát z Prahy do Brna a zpátky, ale pro Marii se studentským kapesným představovala částka poměrně výzvu. Tomu nepomohlo ani to, že byl konec měsíce.

Plány přes den jí navíc nevyšly podle plánu a do volební místnosti dorazila pět minut před uzavřením. Obálku s volebním lístkem tak stihla odevzdat na poslední chvíli. Jeden z posledních hlasů pro generála tak přišel právě z Haagu.

[chooze:article;value:487063]

O něco příjemnější volební den měl pan Krištof, který pracuje v německém Sonthofenu. Do Mnichova to s kamarádem měli necelé dvě hodiny autem. "Prvně jsem se o tom bavili už v září, že nám to přijde důležitý. A tak jsme se rozhodli, že nám to za ten výlet stojí," řekl.

​A rozhodně nebyli jediní. Podle dat ministerstva odvolilo v Mnichově více než 1 500 voličů. "Němečtí přísedící ale vypadali, že je spíš otravujeme," zhodnotil. Tím si ale rozhodně nenechali zkazit náladu. Den totiž zakončili v nedalekém pivovaru. "Ještě, že byly dvě kola," dodal Krištof pobaveně.

Naopak Lucii, která živě v kanadském Torontu, zpříjemnila volby právě volební komise. Na konzulát dorazila jako jedna z prvních. "Musím přiznat, že to byl jeden z nejhezčích zážitků," řekla Lucie.

[chooze:article;value:487021]

​"Hodně lidí žertovalo," popsala. "Všichni, co jsme tam v tu chvíli byli, jsme byli voliči pana generála, takže se dost šprýmovalo," dodala Lucie. Dojem na ní tak udělala hlavně nálada, která mezi Čechy panovala.

"Na rozdíl od voleb u nás v České republice, kde se volí na základních školách a úřadech, tady byla strašně pozitivní atmosféra. Bylo to vidět hlavně na paních z volební komise," popsala. "Byly hrozně nadšené, že tam chodí Češi a že se tak mohou bavit česky," dodala Lucie.

Celá chvilka u voleb tak byla pro Lucii dle jejích slov příjemným zážitkem, o to víc, že se s mnohými dalšími Čechy potkala přímo u voleb, i přes to, že jich v Torontu volilo jen 170. Lucie je ale jednou z těch, která jde volit vždycky. "Je to pro mě důkaz svátku demokracie," uzavřela.

Petr Pavel po zvolení prezidentem odpovídal na novinářské dotazy:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.